БСП се обяви срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) за започване на третата фаза от изграждането на завода за преработка на отпадъци на територията на ТЕЦ-София, а ГЕРБ нарече твърденията манипулация и опит да се омаловажи срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Проектът за инсталацията за горене на преработен битов отпадък (RDF) е одобрен от Европейската инвестиционна банка, която отпуска заем от 67 милиона евро за него със срок на изплащане 19 години.

Предвижда се в инсинератора да бъдат горени преработените битови отпадъци, които сега се изпращат за целта в циментовите заводи, за което Столичната община плаща по над 5 милиона лева годишно. Освен БСП, срещу проекта възразиха и от .ДСБ, "Да, България" и "Зелените", обединени в "Демократична България". Аргументът им против проекта е, че новата ис.нсталация ще доведе до замърсяване на и без друго мръсния въздух на София с фини прахови частици. 

От "Демократична България" дни наред събираха подписка против новата инсталация за горене на отпадъци, настояваха и за свикване на местен референдум.

 

Срещу какво възрази БСП

Според Калоян Паргов, лидер на БСП-София и общински съветник, за да се изгради проектът, Столична община иска "Топлофикация" да поеме дълг от 134 милиона лева, което на фона на повече от 700 милиона лева задължения означава "столичната топлофикация окончателно да потъне, защото и в момента е в технически фалит". Социалистите също предупредиха, че подобна инсталация в рамките на града ще създаде и екологични проблеми.

За 2016 г. столичната топлофикация е със дългове за 640 000 000 лева и загуба от 41 милиона лева.

Подобно единомислие между леви и десни относно проекта накара депутатът от ГЕРБ Тома Биков да заяви, че вижда "възстановка на Отечествения фронт в София".

От ГЕРБ нарекоха твърденията на левите "манипулация". Те показаха документи от гласуване, според които и столични общински съветници от групата на социалистите, в т.ч. и Паргов, са гласували за дофинансирането на проекта. Това е завършващият етап от решението на проблема с боклука на София, всички европейски столици имат подобни инсталации и така София се нарежда сред зелените европейски градове, казаха депутати от управляващата партия.

Председателят на екокомисията в парламента Ивелина Василева (ГЕРБ) подчерта: 

"Екологичните стандарти на Европа са толкова високи, че нито Европейската комисия, нито Европейската инвестиционна банка би одобрила и би финансирала какъвто и да било проект, който не отговаря на екологичните изисквания".

Василева припомни, че отпадъците могат да бъдат използвани за генериране на топло- и електроенергия.

С инсталацията за RDF-отпадъци ще депонираме под 10% отпадъци, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г., заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на днешното заседание на СОС. Фандъкова посочи, че депонирането е най-сериозният проблем, когато говорим за битови отпадъци и свеждането му до минимум е било и остава основна цел на Столична община, за да се погрижи за здравето на хората.

"В момента София депонира 16% от отпадъците си благодарение на Първа и Втора фаза от Системата за преработка на отпадъци. С третата фаза, за която говорим днес, ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г.", каза още тя и посочи, че фирмата "Рамбол", която проучи инсталацията, е сред водещите в света.

По думите ѝ тя е избрана от редица големи държави, сред които Дания и Сингапур. С пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ-София вече няма да работят на пълен капацитет и така ще се намалят емисиите на фини прахови частици с 9.5%, на въглероден двуокис - със 7% и азотните окиси с 2%. 

"RDF представлява остатъка, който няма как да бъде преработен. Искаме да създадем нова модерна мощност, която да спестява 65 млн. куб. м и така се спестяват милиони евро и това допринася за стабилизиране цената на топлинната енергия на столичани. София има уникалния шанс да изградим системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП "Околна среда". Общата стойност на проекта е 157.5 млн. евро, а съфинансирането е на стойност до 65.7 млн. евро. Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно", обясни Фандъкова. 

През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо "Садината". При втората фаза беше изграден заводът за отпадъци с производство на RDF фракция, където могат да се произвеждат 180 хил. тона RDF годишно. Предвидено е в третата фаза инсталацията за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-отпадък да бъде построена на площадка на "Топлофикация" в района на Централна гара.