"Днес с Алексис Ципрас разгледахме всички възможни опции за креативни решения, които Македония представи в последната фаза на преговорите. Спряхме се на една от тях. Предстоят консултации със съответните политически фактори в двете страни".

Това заяви македонският премиер Зоран Заев след среща с гръцкия си колега Ципрас в София. Двамата обсъждаха на четири очи спора между двете страни за името на Македония, което не е признато от Гърция преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

Самият Заев нарече Циплас "голям приятел" на Македония. 

Премиерът на Македония не уточни каква е точно опцията, на която са се спрели с гръцкия си колега. Но допълни, че се надява споразумението за спора за името на бившата югославска република да бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС през юни. 

"От днес приятелството между република Македания и република Гърция е още по-силно. Ние разрешаваме спор, за да направим още по-големи достойнстото и идентичността на гражданите на двете страни", добави Заев. 

Той е обсъждал въпроса също с френския президент Еманюел Макрон и с германската канцлерка Ангела Меркел. Според него и двамата признали лидерството, което Македония показва. 

Зоран Заев също така приветства призива на Брюксел към страните от Западните Балкани да покажат, че членството в ЕС е избор на поколения и стратегическа ориентация. 

"Още не сме в позиция да говорим за споразумение", заяви по-късно Ципрас пред гръцки журналисти в София.

"Ние покрихме голяма част от разстоянието, но все още има път за изминаване", изтъкна премиерът на южната ни съседка.

Той допълни, че са налице редица въпроси, които възпрепятстват напредъка в преговорите с посредничеството на ООН за решаване на спора между Атина и Скопия.