Шефът на полицейското мотозвено "Сигма" Ивайло Василев бил един от най-близките хора на новия директор на СДВР Младен Маринов, разказаха пред Клуб Z ченгета. Които, по абсолютно понятни причини, поискаа анонимност. Тъй като отдавна се знаело, че Маринов от зам.директор по "Охранителна" (на която е подчинена и "Сигма") става шеф на цялата СДВР, Василев бил сочен като новият зам., който той ще си доведе на поста.

Според биографията му Маринов е офицер в "Охранителна полиция"-СДВР от 1997 г. Последователно става командир, н-к група, н-к сектор, зам. шеф и шеф. Подразделението "Сигма" е създадено именно през лятото на 1997 г., като мнозина сочат Маринов за един от неговите идеолози.

Явно между двамата настъпва необясним разрив.

Младен Маринов

 На 25 юли т.г. Маринов става поредното от вълната назначения на отиващото си правителство - той оглавява най-тежката и важна регионална дирекция в страната.

След 5 дни - на 30 юли е арестувана организирана престъпна група (поне според обвинението) от 7 ченгета от мотозвеното. Операцията е на дирекция "Сигурност" под надзора на Специализираната прокуратура, а за лидер на униформената банда е обявен именно Ивайло Василев.

Обвинението е за група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване, която от януари 2013 г. е изнудвала водачи на МПС "да дават различни по размер подкупи, за да не бъдат санкционирани". (В посочения период Маринов е бил шеф на "шапката" - "Охранителна полиция" и зам.директор на СДВР по охранителна, б.р.) Към делото има СРС-та, разпитани са и 9 свидетели.

Освен Василев в няколко различни софийски ареста попадат подчинените му Георги Б., Йордан Дж., Филип М., Владислав Н., Стойко М. и Любомир Л.

Още прокурорът пуска 6-те редови ченгета под гаранции от 500 лв., а задържа Василев за 72 ч. На 1 август Специализираният наказателен съд постановява най-тежката мярка за неотклонение на шефа - задържане под стража. 

По досъдебното производство са събрани множество гласни и писмени доказателства, включително и преки и косвени, веществени доказателства, които обсъдени в съвкупност, сочат наличието на организирана престъпна група, ръководена от обвиняемия В. Разпитани са множество свидетели,... като някои от тях се явяват и пострадали", пишат в мотивите си магистратите.

Съдиите приемат, че няма достатъчно убедителни доказателства за участие на Владислав Н., Любомир Л. и Филип М. в групата, но такива има за останалите - Георги Б., Йордан Дж. Стойко М.

Утре - 7 август, Апелативният специализиран съд ще се произнесе по протеста на Василев срещу мярката му за неотклонение.

Междувременно зам.директор на СДВР стана Радослав Сотиров, който идва от "Гранична полиция"-Смолян.