След като се похвали с инсталирането на все повече камери за наблюдение на населението, Китай започна и нова програма - инсталиране на камери в класните стаи.

Целта обаче не е само да се спре преписването по време на изпити. Вместо това, разказва местното издание Hangzhou.com, новата система ще записва и следи учениците през цялото време. А специална технология за разпознаване на физиономии ще определя дали децата внимават в час.

Системата разпознава седем различни израза на лицето - неутрално, щастливо, тъжно, разочаровано, гневно, изплашено и изненадано. На базата на това ще определя дали децата са фокусирани върху уроците и ще съобщава на учителя, когато не внимават.

Засега системата е инсталирана само в една класна стая на едно училище - но до края на лятото ще бъде въведена в десетки други в страната.

"Когато преди имах часове, които не харесвах много, мързелувах, понякога си поспивах на бюрото, или си разглеждах учебниците. Сега не смея да се разсейвам. Сега е все едно чифт мистериозни очи постоянно ме гледат", обяснява едно от децата.

Дори и китайците са критични към системата, която постоянно наблюдава децата, но директорът на училището г-н Ни твърди, че тя ще подобри образованието. И подчертава, че тя не записва какво правят учениците или какво си говорят, а само движенията на лицата им.

"Същото е като учителят да има асистент", смята той. И добавя заплашително: "Тези, които не са фокусирани, ще получат шестица, а тези, които се разсейват - петица."

Възможно ли е погледът на едно дете да блуждае, но въпреки това то да внимава в клас? Това е въпрос, с който китайските образователни институции не се занимават.