Тричленен състав на Върховния административен съд отмени оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй". Новината съобщиха от съда.

Делото е по жалби на Петър Пенчев Троянски от "Екогласност", Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“, популярни с активните си действия против природозащитните организации, болеши се срещу застрояването по морето и срещу концесионера в Банско "Юлен",  и Петър Пламенков Кърджилов от "Зелените".

Делото бе заведено през 2015 г. по повод намерението на правителството на Пламен Орешарски да строи в АЕЦ "Козлодуй" нов блок по технологията АР-1000 на американската "Уестингхаус". Споразумението с нея обаче се разсъхна, а по-късно японският собственик "Тошиба" продаде дружеството, което беше пред фалит.

Екооценката обаче разглежда и възможността на предвидената за новия VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" площадка да се инсталират руски реактори. Докладът на ОВОС на инвестиционното предложение за строеж на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" бе изработен от консорциум между българската компания "Дикон груп" ЕООД и испанската "Аксиона инхениерия" срещу 2.4 млн. лв. 

В решението на ВАС се казва, че оспореното решение е действителен административен акт, издаден от компетентен орган в предвидената в закона форма, но е издаден при допуснати нарушения на процедурата и на материалния закон и е в противоречие с целта на закона.

Все още не са публикувани мотивите на магистратите.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС. 

Новината идва на фона на решението на Министерския съвет да рестартира проекта АЕЦ "Белене". В решението за спирането му, взето от първия кабинет "Борисов" и скрепено от Народното събрание през 2012 г., се предлагаше оборудването за "Белене" да бъде инвестирано в нова мощност в "Козлодуй".