Един от затворниците бегълци от Централния софийски затвор - Владимир Пелов - е изпратил писмо по пощата до президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова и до бТВ, съобщи телевизията и публикува в сайта си снимки на пощенския плик и част от ръкописния текст. 

В осем страници Пелов е описал мотивите си да избяга от затвора. Основната теза - осъден е несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда, и това го е предизвикало да организира бягството. 

В писмото, преразказано от бТВ, не посочва как се е сдобил с оръжието, но твърди, че не е искал да нарани никого.

Пелов, който е с 30-годишна присъда за грабеж, отвличане и опит за убийство, и още един затворник с 26-годишна присъда за убийство - Радослав Колев, избягаха от Централния софийски затвор на 3 април. Оттогава от тях няма вести, не е ясно и къде се укриват. Бягството доведе до оставки в системата на правосъдното министерство.

Пред бТВ днес синът на Пелов - Владимир Стефанов, е потвърдил автентичността на писмото. Самият той първоначално бе задържан, но впоследствие освободен при разследването на бягството. 

В текста му се описва как беглецът, дори когато стрелял по надзирателя, гледал да не го уцели. Пелов твърди още, че не е извършил нито едно от престъпленията, по които е обвиняем и осъден.

Автентичността на писмото все още се проверява, коментира днес във Варна министърката на правосъдието Цецка Цачева. Тя добави, че експертиза трябва да установи както авторството на писмото, така и момента на написването му. Цачева каза още, че публикуването на текста вчера я е изненадало. Отказа обаче да коментира темата, преди да е получила повече информация от компетентните органи.