Вулканът Килауеа в Хаваи днес отново изригва, този път взривно. Буквално. Нивото на опасност на големия остров в Хаваи е червен код

Вулканичният облак от пепел и скали се издига на над 9 км или 30 000 фута, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на информацията от Хавайската вулканична обсерватория и данни на Американския геоложки център. 

Изригването и облакът вече могат да се превърнат и в заплаха за авиацията, предупреждават специалистите. Пепелта стига на височина малко под тази, на която обичайно летят самолетите.  

"Във всеки един момент активността на вулкана отново може да ставе експлозивна, да се увеличи интезитета на изхвърлянето на прах и скали", предупредиха от геоложкия цнетър на САЩ. - "Очаква се засегнатите райони да са около Халемаумау - големият кратер на Килауеа"

Хората в околността са предупредени да се примерат на закрито, ако са в регионите, които вулканът засипва с пепел. Предупрежнетия има и към местните хора - да стоят на закрито и да не шофират - заради вулканичната пепел и лошата видимост в района след изригването. 

Това е поредното изригване на Килауеа, откакто вулканът се "събуди" на 3 май. Но този път е и доста мощно. В сряда вулканичният стълб бе едва 12 000 фута висок. За четвъртък обаче геоложкият център бе предупредил, че се очаква много по-сериозно изригване, застрашаващо и въздушния трафик. 

Макар вулканичната пепел в атмосферата да не е отровна, населението е предупредено за завищени нива на серен диоксид във въздуха. Това може да президвика проблеми с дишането и кашлица.