Руският президент Владимир Путин е имал днес работна среща в руския курорт Сочи със сирийския президент Башар Асад. Съобщението дойде официално от Москва, цитирано от БТА, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че двамата лидери са провели "задълбочени разговори".

Последната среща на Путин и Асад бе на 11 декември в руската военна база Хмеймим в Сирия. На срещата си сега те са обсъдили бъдещите стъпки за политическо уреждане на сирийската криза. Руският президент е поздравил партньора си за "значителните успехи на сирийските сили в борбата с терористичните формирования".

Владимир Путин посрещна Башар Асад в Сочи. В петък ще посрещне в черноморския руски курорт и Ангела Меркел.

Путин е казал на Асад, че смята, че в Сирия вече е настъпило време за възстановяване на икономиката и че предлага на сирийския президент да се обсъдят планове в тази насока.

"Сега ние можем да направи следващите стъпки заедно с вас. А следващата задача - това е разбира се икономическото възстановяване и хуманитарната помощ за хората, които се оказаха в трудна ситуация", каза Путин.

Според Асад пък срещата му с Путин дава възможност за разработване на съвместна позиция за преговорните процеси в Астана и в Сочи, съобщи още БТА.

Сирийският президент е казал още, че "стабилността в Сирия се подобрява и това отваря вратите пред политическия процес".

Башар Асад планира и да прати делегация в ООН с цел разработване на сирийска конституция по егидата на международната организация, е станало ясно още след срещата на президентите. 

"Президентът на Сирия е взел решение да изпрати свои представители за създаване на конституционен комитет, който трябва да работи над основния закон на Сирия. Те ще бъдат изпратени в ООН въз основа на женевския процес", каза Дмитрий Песков.

Асад е отбелязал също ръста на руски инвестиции в Сирия.

На свой ред Путин пък е обяснил на сирийския си партньор, че разчита на изтеглянето на чуждите войски от Сирия, тъй като след постигнатите значителните победи и успехи в борбата с тероризма от страна на сирийската армия са били създадени допълнителни условия в подкрепа на задействането на мащабен политически процес.