Турският президент Реджеп Ердоган и аржентинската футболна легенда Диего Марадона подкрепиха Николас Мадуро за изборите за държавен глава във Венецуела на 20 май, предаде Ройтерс.

Предстоящият вот бе осъден масово по света като нечестен.

САЩ, ЕС и най-големите страни в Латинска Америка критикуват изборите, които Мадуро най-вероятно ще спечели и ще получи 6-годишен мандат.

Според критиците 55-годишният бивш шофьор на автобус си е гарантирал победата чрез отстраняването от участие на двама от най-популярните си противници. А и местната ЦИК е проправителствена.

Администрацията на Доналд Тръмп заплаши с нови санкции и призова Латинска Америка да забрани достъпа на венецуелски представители до финансовите си системи и да ограничи пътуванията им.

По време на кампанията си Николас Мадуро омаловажи тежката икономическа криза, заради която венецуелците страдат от недохранване, от излечими някога болести и масово емигрират в чужбина.

Мадуро и Ердоган разговаряха по видеоконферентна връзка. На няколко пъти разговорът, излъчван на живо по телевизията, прекъсваше поради сериозни технически проблеми.

„Уверен съм, че ще триумфирате“, каза турският президент.

Главният противник на венецуелския президент е Хенри Фалкон – бивш щатски губернатор, който се отцепи от бойкотиращата вота опозиция.

В отговор Мадуро заяви:

„Венецуелците ще дадат урок по демокрация и свобода на света в неделя.“

Диего Марадона пък се появи изненадващо на заключителния митинг на президента снощи в Каракас и танцува под звуците на реге, като развяваше флага на Венецуела.

Футболистът нарече себе си „войник на Мадуро“. Суперзвездата е известен с подкрепата си за левите лидери и бе близък приятел с предишния венецеулски вожд Уго Чавес, както и с кубинския лидер Фидел Кастро, чийто образ е татуирал на крака си.

И Николас Мадуро, и Реджеп Ердоган са силно критикувани за авторитарния си стил на управление и стремеж към преследване на противниците си, като в същото време съсипват икономиката на страните си, припомня Ройтерс.

Според Мадуро САЩ саботират икономиката на Венецуела и се опитват да предизвикат преврат, като да докарат на власт капиталистическо ръководство.

„Ще посветя живота си на оправянето на икономиката в тази страна. Духът ми е обновен, енергията ми е презаредена“, каза той пред своите привърженици.

Икономисти смятат, че рецесията във Венецуела се дължи на стриктния контрол върху националната валута, лошото управление и корупцията. Правозащитници обвиняват Мадуро, че преследва протестиращите и неправомерно хвърля в затвора активисти.

„Ситуацията е непоносима. Вижте как гладуваме... Вярвам на Господ, че този проклет президент ще си отиде“, заяви 48-годишната Рейна Морильо – една от поддръжниците на Хенри Фалкон.

Опозиционният депутат и икономист Анхел Алварадо изтъкна пред Ройтерс, че правителството в Каракас вече не го е грижа за легитимността си пред Запада. То гледа да бетонира връзките си със страни като Русия, Китай, Турция и Катар.

Пекин и Русия дадоха на страната заеми от милиарди долари. Те контролират там големи петролни находища. Венецуела има най-големите доказани в света залежи на „черно злато“.

Присъствието на Турция е по-слабо. Но турските авиолинии вече имат полети до Каракас. Венецуелското правителство съобщи, че Анкара скоро ще инвестира в неговата криптовалута "Петро".

Опозиционни лидери обвиняват Мадуро, че продава на безценица държавни активи в опит да спаси затъналия в безпаричие режим. Страната е пета поред година в рецесия, а производството на петрол се срина.