БСП внася днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подписка, в която над 200 000 души искат да се спре сделката за активите на ЧЕЗ в България. Новината съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на bTV.

Кандидат-купувач за активите на най-голямото електроразпределително дружество в България - ЧЕЗ, с близо 3 милиона потребители, снабдяващо с ток 42% от територията на страната, е "Инерком България". Създадената с капитал от 50 000 лева фирма е еднолична собственост на Гинка Върбакова, която притежава заедно с мъжа си няколко соларни парка у нас с обща мощност 23 мегавата.

Нинова изрази несъгласие с констатацията на шефа на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев (ГЕРБ), че работата на временната комисия за сделката за ЧЕЗ, създадена по настояване на БСП, е била "ялова".

"Работата на комисията не е ялова, каквито са обвиненията на някои политици. В резултат на нейната работа е променен законът за енергетиката и държавата вече има много по-голям контрол при подобни сделки в бъдеще", стана ясно от думите на Нинова.

"За да не се случват повече подобни ситуации, БСП е подготвила забранителен списък за приватизацията. Това е списък с обекти от важни и държавни сектори - ключови предприятия, включително и болници, които да не бъдат приватизирани и да не са предмет на сделки. Това са държавни и общински компании", обясни Нинова.

По-късно от ГЕРБ реагираха на подписката срещу сделката за ЧЕЗ с обвинение към Нинова, че е излъгала хората. Според депутатите от упраляващата партия Галя Василева и Александър Иванов социалистите са събирали подписи срещу продажбата на електроразпределителното дружество и в райони, където хората не са абонати на ЧЕЗ. Това, според тях, е манипулация и показвало защо от ГЕРБ наричат Нинова "г-жа Лъжа". 

Валентин Иванов от ГЕРБ пък нарече подписката пиар акция, която няма правна стойност, защото не може да се спират сделки между частни субекти по този начин - няма законов механизъм.

Заместникът на Нинова в парламентарната група на БСП Жельо Бойчев опроверга твърденията - по думите му навсякъде, където са събирани подписи - чез значение дали в дадения регион оперира ЧЕЗ, хората са знаели, че става дума за национална подписка и за какво е тя точно. Освен това всеки български гражданин има право да участва в каквато подписка прецени.

Лидерът на БСП коментира и срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която приключи в София вчера. За разлика от лидера на ПЕС Сергей Станишев, който поздрави управляващите за приоритета "Западни Балкани" и изтъкна, че "България става регионален лидер на Балканите", Нинова беше критична.

"Положителното е, че имаше среща на върха, но резултатът е само декларация с пожелания. По темата за Западните Балкани и европейското им бъдеще имаше само добри пожелания."

По думите на Нинова, въпреки че кохезията е приоритет за ЕС, средствата по кохезионните фондове се намаляват с 5%. Това е предвидено в многогодишната финансова рамка, чието обсъждане започва.

Същото е и в земеделието. "Франция реагира много остро, но у нас правителството го приема спокойно", заяви лидерът на БСП. Нали щяхме да храним европейските лидери с палмово масло, попита тя.

Тя отбеляза, че темата за превозвачите и техните проблеми заради Пакета за мобилност е била поставена като тема, но не смята, че това е бил начинът за решаването й. Докато тук разговаряха, гласуването в Европарламента е срещу България, заяви Нинова.

За еврозоната в Европа няма единодушие, коментира тя по повод изявлението на президента на Франция Емануел Макрон, който заяви, че Франция подкрепя България за еврозоната и европейския банков съюз.

"Има съгласие за едно нещо - не сте се преборили с корупцията и ще чакате. Тази среща беше начало без конкретен резултат и ги чака много работа и Западните Балкани, и Европа. Тука просто се показа едно лице, но отзад се върши нещо друго", смята лидерката на БСП.