Компанията Cambridge Analytica, която предизвика разразилия се тази година скандал за опазването на личните данни от социалната мрежа Facebook, подаде иск за доброволен фалит пред съд в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Фирмата посочи активи в порядъка между 100 001 и 500 000 долара и задължения в порядъка между 1 милион и 10 милиона долара.

Cambridge Analytica обяви по-рано този месец, че ще прекрати дейност и ще започне процедура по обявяване в несъстоятелност.

Фирмата е в центъра на скандал за намеса в президентските избори в САЩ в подкрепа на Доналд Тръмп. Тя е била наета от екипа на милиардера и в началото на годината стана ясно, че е имала достъп до личните данни на 87 милиона души, потребители на Фейсбук.

Заради разразилата се буря основателят на Facebook Марк Зукърбърг бе принуден да се яви на изслушване в Конгреса на САЩ и да обещае, че ще вземе мерки за поверителност на данните.

"Ню Йорк таймс" разкри, че Cambridge Analytica е използвала алгоритъм за политическия анализ на предпочитанията на хората и рекламирала целенасочено в различни групи Доналд Тръмп.

Представители на фирмата няколко пъти уверяваха, че са унищожили масивите от лични данни на онези 87 милиона потребители още през 2015 година по искане на Facebook. Някои ръководители на фирмата признаха, че са помогнали на Тръмп да спечели изборите, други пък твърдяха, че изобщо не са използвали Facebook, за да повлияят на избора за президент. 

Разкрито бе обаче, че от екипа на Тръмп са били платени 6 милиона долара за услугите на Cambridge Analytica.