Бившият руски шпионин Сергей Скрипал е изписан от болницата, съобщи Би Би Си.

Той беше атакуван на 4 март в град Солсбъри, Великобритания с химическо оръжие - произведеното в СССР вещество новичок, в началото на март и бе отровен заедно с дъщеря си Юлия. В началото и двамата бях в кома и с опасност за живота. Юлия се излекува по-бързо и напусна лечебницата на 9 април.

Британските власти са твърдо убедени, че зад покушението срещу Скрипал стоят руските спецслужби. А външният министър Борис Джонсън дори обяви, че лично президентът Путин е наредил химическата атака срещу него.

Москва отхвърля обвиненията.

Престъплението доведе до най-големият дипломатически скандал след Втората световна война. Около 30 държави - повечето западни, изгониха над 160 руски дипломати. Голямата част от тях бяха шпиони, работещи под прикритие в дипломатическите мисии.  Русия отвърна реципрочно и също изгони дипломатически служители на съответните държави.

България зае изчаквателна и компромисна позиция. София не изгонви руски дипломат, а се ограничи в реакцията си, като само прибра за консултации българския посланик в Москва.

Днес в Париж тридесетина страни се събират, за да обсъждат създаването на нов механизъм за установяване на виновниците в случаи на употреба на химически оръжия, предадоха Ройтерс и Франс прес. В срещата ще участват десетина министри, сред които и френският вътрешен министър Жан-Ив льо Дриан и британският му колега Борис Джонсън. До спешното заседание днес се стигна след химическите атаки в Дума в Сирия и в Солсбъри в Англия срещу Скрипал.

В атаката в Дума на 7 април загинаха десетки хора, според спасителните екипи. Западните държави казаха, че отговорност за нея носи сирийският режим. Участниците в срещата днес ще разгледат и въпроса за тайната химическа програма в Сирия, запазена и укрита въпреки поетите от сирийския режим ангажименти за нейното ликвидиране през 2013 г., каза френски дипломатически източник.

Всички страни, ратифицирали Конвенцията за забрана на химическите оръжия от 1993 г. са поканени да се присъединят и към Партньорството. Саудитска Арабия, България и Австрия би трябвало скоро да станат част от този клуб, обединяващ страни от всички континенти, отбелязва БТА.