Учените предупреждават, че расте резистентността на лечението на гъбични инфекции, съобщава Би Би Си.

Пациентите, които са в интензивни отделения, трансплантираните и болните от рак са най-застрашени, защото тяхната имунна система е много отслабнала и трудно може да се бори с инфекциите.

В своя статия в Science изследователи посочват, че е необходимо да се търси ново лечение.

Гъбичните инфекции са сред инфекциозните болести с най-висок процент на смъртност.

Международен екип от учени начело с изследователите от "Импириъл колидж" в Лондон и университета на Екзитър е отчел рязкото повишаване на резистентността към противогъбични препарати в световен мащаб през последните 30-40 години.

Матю Фишър, професор по епидемиология от "Импириъл колидж", обяснява, че това вероятно се дължи на фермерите, които третират заразените си насаждения със същите медикаменти, които се използват за лекуването на гъбичните инфекции при пациентите. Тази двойна употреба на лекарствата води до това, че медикаментите спират да действат при хората.

"През цялото време има гъбички във въздуха, във всяка глъка въздух, която поемаме", казва проф. Фишър.

Хората, при които имунната система функционира добре, се справят чудесно с премахването на инфекцията, но при други това може да се превърне в инвазивна гъбична инфекция, която се нуждае от лекарства, допълва той.

Сред най-застрашените са хората с ХИВ, възрастните, пациентите в болниците.

Според изводите в статията са нужни промени в начина, по който се използват вече съществуващите противогъбични препарати, както и да се работи за нов тип лечение, за да се избегне "световен срив" в борбата с гъбичните инфекции.

Проф. Гордън Браун, директор на Медицинския изследователски център за медицинска микология подчертава, че някои гъбични инфекции причиняват смъртност от над 50 на сто.

Той допълва, че все по-често гъбичките са много резистентни. Дава и пример с Candida auris, която е все по-резистентна на лекарствата.

Candida auris е отговорна за растящия процент на гъбични инфекции в болниците, но тя се лекува много трудно. Според статията тя е резистентна на всички противогъбични препарати и представлява заплаха за лечението на пациенти, които се нуждаят от интензивна грижа. 

Тази гъбична инфекция е опасна по три основни причини:

  • тя често е резистентна на по-голямата част от противогъбичните препарати, които се използват за премахването на кандида инфекциите.
  • трудна е за идентифициране със стандартните лабораторни методи и може да бъде разпозната в лаборатории със специфична технология. Проблемът е, че когато се идентифицира погрешно, се изписва и неподходящо лечение.
  • тя създава големи проблеми в болничните заведения.