Президентът на Русия одобри представените от премиера Дмитрий Медведев кандидати за министри в новото руско правителство, съобщи РИА Новости.

Срещата между двамата бе в резиденцията на държавния глава Бочаров Ручей.

"Хората са известни, с добър опит в работата и добри препоръки", коментира президентът Путин списъка с кандидатите.

Министър на външните работи остава Сергей Лавров въпреки спекулациите през последните дни, че ще бъде сменен. На поста си отново е и военният министър Сергей Шойгу. Няма промяна и при шефа на вътрешното ведомство - Владимир Колоколцев.

Най-значимата промяна е издигането на Антон Силуанов за първи вицепремиер. Той остава и министър на финансите. Общо 10 ще бъдат заместниците на Медведев в кабинета.

Сред новите министри са Дмитрий Патрушев - на селското стопанство, който е син на секретаря на Съвета по национална сигурност Николай Патрушев, Владимир Якушев - на строежите, и Дмитрий Кобилкин - на природата.

Знаково е назначаването и на Евгений Зиничев за министър на извънредните ситуации. В миналото той бе телохранител на Владимир Путин, припомня Нюз.ру.

13 души от стария Министерски съвет - министри и вицепремиери, не влизат в новия състав на кабинета.

Извършени се и структурни промени. Някои ведомства се разделят, а други се обединяват.

В ранния следобед в петък Путин подписа указите, с които се утвърждават министрите и целият състав на новото правителство.