В понеделник (14 май) - деня, в който САЩ откриха посолството си в Йерусалим - най-малко 60 палестинци загинаха при протести по границата между Израел и Газа, а над 1700 бяха ранени. Едва след като и последните демонстранти се изтеглиха от границата, управляващата ивицата Газа организация "Хамас" потърси контакт с Израел. Ислямистите заявиха, че искали да ограничат мащабите на насилието. Израелските сили за сигурност реагираха, като отвориха граничния пункт Керем Шалом за доставки на спешно необходимите стоки в ивицата Газа. Същевременно, очевидно след уговорка с Израел, и Египет отвори участък от границата, за да приеме ранени за лечение в египетски болници.

Оказва се, че още преди протестите са водени най-различни тайни разговори. Така например в съботата преди протестите лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е заминал за Кайро. Темата на разговорите: предстоящите протести.

За съдържанието на разговорите съществуват различни интрепретации. Израелският министър на тайните служби Израел Кац заяви след сблъсъците за израелското радио, че Исмаил Хания е бил предупреден от египетските сили за сигурност. Те са заявили, че разполагат с доказателства, че "Хамас" подкрепя протестите и иска да изпрати хора по границата като живи муниции - "жени и деца вместо бомби и ракети".

"Хания е бил предупреден, че ако следва този план, Израел ще предприеме крути мерки и Египет няма да подкрепи "Хамас", заяви Израел Кац, коментирайки разговорите в Кайро.

Кой контролира протестите?

Дали египтяните действително са предупредили Исмаил Хания? "Хамас" отрича. Едно обаче е ясно: протестите в понеделник приключиха доста внезапно.

Спорът около срещата в Кайро и комуникацията с израелските сили за сигурност повдигат не само въпроса доколко организацията "Хамас" е била начело на протестите. Същинският въпрос е друг: дали в навечерието на протестите "Хамас" е била готова да изпрати на смърт редица палестинци, за да дискредитира политически и морално Израел и да изолира дипломатически еврейската държава? 

Израелците съобщиха в сряда, че 50 от убитите лица са били членове на "Хамас". Какво щеше да се случи, ако те бяха успели да пробият граничната ограда? Предположението, че те щяха да се опитат да извършат атентати в Израел, е налице.

Либералният вестник "Аарец", който от години се застъпва за диалог с палестинците, обвинява организацията "Хамас", че събитията от понеделник са били изцяло под нейния контрол. "Рязката промяна на курса след сблъсъците, при която тя обеща в бъдеще да обуздава насилието, говори имeнно за това", пише вестникът. Според "Аарец" промяната в стратегията на "Хамас" се дължи на две неща: на фона на пренатоварените болници организацията вероятно е решила да не усложнява още повече ситуацията и очевидно е обърнала сериозно внимание на заплахата на Израел, че ще вземе на прицел висши членове на организацията. 

Вестник "Аарец" опровергава и досегашното становище на израелските тайни служби, че "Хамас" е загубила контрола върху част от палестинската съпротива.

"Стана ясно, че в Газа е спокойно само тогава, когато "Хамас" пожелае. Ако тя не иска, насилието нараства", пише вестникът.

"Хамас" с нова стратегия?

Предположението на вестника съвпада с декларацията, която направи в сряда говорителят на "Хамас" Фаузи Бархум. "Демонстрациите ще бъдат продължени - докато нашият народ постигне целите си", заяви той. Много палестински групировки, сред които "Хамас" и "Ислямски джихад", призоваха за нови протести. Вестник "Вашингтон пост" предполага, че "Хамас" залага на нова стратегия. "Те събират хиляди лица, които минават за цивилни граждани, за да се опитат да пробият граничната ограда. При това те знаят, че ще има убити. Целта им е морално и политическо поражение на Израел и евентуално облекчение за режима (бел. ред. - на "Хамас"), който буквално е обсаден от всички страни", пише "Вашингтон пост".

Организацията "Хамас", която дойде на власт след изборите през 2006 година, всъщност не е сторила много за гражданите. Според оценка на Световната банка икономиката на ивицата Газа е зависима изцяло от дарения и е застрашена от колапс. През 12-те години от управлението си "Хамас" не е предприела никакви мерки, за да изгради доверие към Израел, което стъпка по стъпка би облекчило блокадата и би подобрило положението на населението.

Към всичко това се прибавя и войната в Сирия, която отклони вниманието на световната общественост от ивицата Газа. Постепенно се топи и солидарността на арабския и ислямския свят. Единствен закрилник на "Хамас" си остава режимът на моллите в Техеран.

Големите палестински вестници оценяват демонстрациите от понеделник като успех. "Целият свят стои зад нас и нашите справедливи искания и права да се защитаваме от провеждания от Израел геноцид, както и от американските пристрастия", пише вестник "Ал Кудс". "Пряката конфронтация продължава", пише вестник "Ал Хаят" и добавя, че палестинците ще продължат да се борят срещу тази политика, както и да изглежда тя.

Коментаторите на палестинските вестници обаче не си задават въпроса дали многото жертви можеха да бъдат избегнати. Повечето палестински вестници обвиняват Израел за ескалацията на насилието. В един коментар четем:

"Окупаторът е решил да осуетява маршовете с все по-жестоки мерки. Той иска да избие колкото се може повече хора, за да сплаши и тероризира масите, напиращи към границата."

Вестник "Вашигтон пост" пише, че израелското държавно ръководство не бива лекомислено да отхвърля и други възможности за овладяване на положението по границата вместо грубата военна сила. Коментаторите на изданието посочват, че симпатиите на западните държави към Израел отслабват.

"Дойче веле"