Френските власти предотвратили атака с рицин и арестували двама души в Париж, предаде Ройтерс.

Това станало, след като била разшифрована кореспонденция в приложението "Телеграм". Арестуван е студент, роден в Египет. Жилището му било обискирано на 11 май. Властите подозирали, че той е създал престъпна мрежа. 4 дни по-късно срещу арабина започнало разследване и му било отказано пускане под гаранция.

Арестуван бил още един човек, но той е освободен. Според вътрешния министър Жерар Колон двамата били братя. От прокуратурата обаче отрекоха това твърдение. Не се съобщават имената на заловените, нито какво гражданство имат.

"Следим много хора в социалните мрежи. Тези двама бяха в "Телеграм". Успяхме да ги проследим, да разкрием заговора и да ги спрем", каза Колон по телевизия Бе Еф Ем.

Той допълни, че двамата студенти притежавали инструкции как да приготвят отрова, богата на рицин.

Само преди седмица роден в Чечения френски гражданин закла един човек в центъра на Париж и бе убит от полицията. Нападението отново показа колко трудно е на европейските разузнавания да следят заподозрените екстремисти.

Нед 240 души загинаха във Франция през последните три години при нападения на ислямски екстремисти или хора, вдъхновени от групировки като "Ислямска държава".

Рицинът е изключително силна смъртоносна отрова. Смята се, че с нея в Лондон през 1978 г. е убит българският писател емигрант Георги Марков. Заключението обаче се основава само върху косвени доказателства. 

Марков е убоден с чадър. На мястото на убождането е открита сачма. Но нито по нея, нито по тялото са открити следи от отровата.