Подсъдимият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев за пръв път ще напусне ареста от задържането си през февруари 2017 г. (ако не броим участието му  в съдебни заседания). Днес съдия Руси Алексиев от СГС прие становище на 3-ма медици от затвора и го прати за 3 дни другата седмица в "Св. Анна", известна като Окръжна болница. Целта е ядрено-магнитен резонанс и биопсия. Младият мъж има образувание на лявата подбедрица.

Поредни любопитни факти за човешката същност обаче излязоха по време на делото за убийството в Борисовата градина на Георги Игнатов.

Днес денят бе отреден за свидетели - млади момчета, съученици на Йоан, негов съотборник от тениса и съученик на гаджето на убития Георги Игнатов.

При разпита на едното от момчетата - Георги Начев, обаче за пръв път думата взе майката на подсъдимия – бившата журналистка Сребрина Гаджева. Тя се е конституирала като адвокат на сина си и при разпита на Начев, който е бивш съученик на Йоан, го попита ще каже ли на съда защо се е свързал с нея и какво й е казал.

Нека той да каже... Какво ми поиска по телефона. Но беше интересен разговор – само това ще кажа“, заяви Гаджева.

Съдията я скастри, че или е адвокат, или ще бъде свидетел.

Гаджева и защитниците й единодушно твърдят, че Георги Начев – след като вече е бил получил призовка - е потърсил контакт с нея и по телефона и е казал:

Хора сме, дай да се видим да ви помогнем...“

Младежът реагира остро, без да отрича, но каза, че „просто искал да се види с майката без конкретна цел“. И дори започна да пита съда: има ли нещо лошо в това, че е искал да се видят.

Майката и защитниците не твърдяха нищо подобно за нито един от другите съученици.

Георги пък се яви с майка си, която е адвокат. Младият мъж – днес вече на 21 г., обаче категорично отрече да е получавал нещо като резултат от разговора.

В първоначалните си показания пред разследващите – дадени през декември 2016 г., Начев е бил доста по-конкретен, стана ясно от самите му думи, които бяха изчетени по искане на прокурора.

В тях той твърди, че е бил толкова убеден, че дори попитал Йоан: „Абе, ти ли си човекът, който търсят от Борисовата градина...“ После е заявил, че „видимо Йоан се притесни и започваше да гледа тъпо в една точка“.

Младежът посочил и куп конкретни неща, по които си извадил извода от видеата и снимките, разпространени от МВР, че се касае за Йоан Матев - форма на главата, косата, по формата на носа, бакенбардите, по дългите и тънки (тогава) крака.

Днес обаче Георги не можа да си спомни почти нищо от тези факти, като каза че получил „объркване в главата“ при разпита в СДВР.

Съдът поиска от него с много мъка да потвърди - или отрече доста голямата конкретика, която е дал пред разследващите – а именно, че още щом видял кадрите с “бягащия от Борисвата градина“, разпознал, че това е Йоан и дори обсъждал темата с друг съученик.

Начев посочва и откъде идват зелените маратонки на "самотния бегач" - Йоан се хвалел, че са му подарък от брат му от САЩ.

А къде и с какво качество са „учили“ момчетата, стана ясно от това, което самият Георги признава, че от 1000 часа най-много да е посетил 400. Друг съученик на въпроса - на какъв процент от заниманията обичайно е присъствал Йоан Матев, отсече, без да се замисля: на 0,3 процента.

В училището нямало бележки за отсъствия, имало „такса изпит“, която после Георги се поправи – че имал предвид просто те изпитват... А не това, което си помислиха всички в залата... Въпреки това си спомня Деня на Ботев - макар че така поставен въпросът доста го затрудни. Той е дал показания, че когато станали прави, Йоан го нямало.

По-рано днес Марсел – малкият брат на Йоан, се възползва от чл. 121 ал 1 от НПК който позволява да не даваш показания срещу близки родственици. Именно след негови показания дойде пробивът на полицията и бе намерен нож в шахта в Борисовата градина в първите месеци на 2017 г. - близо 18 месеца след престъплението.

Марсел днес отсече само „Възползвам се“, след като съдия Руси Алексиев му изчете правото му по НПК. После каза две "да, да" и напусна залата.

Както Клуб Z вече писа, непълнолетният тогава Марсел е дал показания, които така и до днес останаха непотвърдени пред съдия. По намерения вследствие на неговото упътване нож пък няма намерен годен ДНК материал за сравнителен анализ след престоя му в шахтата.

И друго любопитно – от изявленията на младежитне днес стана ясно, че са възприемали не Йоан, а малкия брат Марсел като по-агресивния от двамата (той също е питомец на "Езиков свят")

"И той, и брат му имат афинитет да крадат - помня, че бяха откраднали телефона на Гого. Гого тренира с нас“, каза днес Калоян Михайлов, който играел тенис с братята.

Гого“ е Георги Петров Мирчев – единственият свидетел, който не отговаря на призовкаря, но според съседите си живее на адреса, на който го търсят. Михайлов все пак уточни, че говори по преразказ.

Нито един от днешните свидетели не е виждал Йоан с нож, но пък виждали редовно брат му със сгъваема палка. Според някои показания и Йоан е носил палката. Обичал да се "прави на мъжкар, на мутра, на бияч". Имал навик да те бутне, като минава покрай теб "от мъжкарство", споделиха младежите, само и само да те пробва дали ти стиска. Правел го обикновено с по-слаби.

Най-лоша шега на Йоан обаче изиграва навикът му да си придърпва гащите нагоре, докато ходи. От разказите на младите мъже стана ясно, че едва ли не цялото училище се е сещало кой е бягащият, който си приповдига дънките.

"При повдигането на гащите има едно характерно озъбване. (каза единият отсвидетелите и го показа)

После допълни и „сякаш и подтичването“, "понеже съм го виждал да тича на корта, приличаше..."

Марио Тодоров – момчето, което е имало спречкване по чата с убития Георги, затова че качил снимка с гаджето му, днес каза, че са само приятели с въпросното момиче още от 8-и клас. На 2 юни той си спал в Локорско докъм обяд, после си купил кроасан и вода около 13 ч. от кварталния магазин и се качил в автобуса от близкото до София село. Там също го е видяла негова съкварталка.

Накрая полицията директно го „прибрала“ от кръстовището на "Витошка и "Патриарх Евтимий".

Защитата му зададе множество въпроси - най-вече свързани със спречкването на момчето с Георги Игнатов - срещали ли са се, или не. Марио обаче отговори, че така и не е разменял никога дума на живо с приятеля на неговата съученичка Лора Крашевска.

Стана мистерия и около друго, което на миналите разпити Лора и неин приятел казаха - че цялата случка се е разплела от момиче, представило им се като Стефания Вълчанова.

Днес стана ясно, че момиче на име Стефания Вълчанова – за която се смята, че е „навързала“ цялата история и е потърсила по фейсбук контакт с приятелите на убития Георги, не е обучавано през 2015, 16 и 17 г. в „Езиков свят“.

Съдът поиска чрез напомнително писмо до МОН заверени копия от училищната документация за учебните години, в които да има ученички със собствено име Стефания или такива с фамилия Вълчанова.

Иначе срещу директора ще бъде задействана процедура по глоба за неизпълнение на разпореждане на компетентен орган.

За следващата дата - 22 май - е предвиден именно разпит на мистериозната "Стефания"