Смъртните случаи, които се дължат на свръхдоза в САЩ, настигат тези от автомобилни катастрофи като източник за донорство на органи, съобщава АФП. Това е последица от бума на наркозависими в САЩ, отчетоха преди дни експерти.

Изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, потвърждава това, което донорските организации са забелязали от години - увеличаване на органите за даряване след смъртни случаи от употреба на наркотици.

През 2000 г. в САЩ са дарени органи от 59 души, умрели от свръхдоза. През 2016 г. броят им вече е 1029. През същата година в автомобилни катастрофи са загинали 1356 американци, които са станали донори на органи.

В регионите с най-много наркозависими като сероизточните части на САЩ умрелите от свръхдоза са една четвърт от всички донори, казва Дейвид Класън, главен медицински директор в Обединената мрежа за донорство на органи.

Този феномен не съществува в Европа. Там умрелите от свръхдоза, които стават донори на органи, са по-малко от всички донори.

Но тенденцията може да бъде проследена и в Канада, основно във Ванкувър, където броят на зависимите от опиоиди расте от 2016 г.

Сред основните наркотици са синтетичният опиоид фентанил, както и хероинът, и лекарството, предписвано като обезболяващо "Оксикодон".

Броят на хората, починали от свръхдоза в САЩ скочи пет пъти от 1999 г. до 2016 г., когато стигна 42 хил. души, казват здравните власти.

Публикувано изследване за качеството на органите на хора, умрели от наркотична зависимост, показва, че няма разлика в оцеляването на първата година на трансплантирани, които са получили органи на наркозависими и на хора, които не употребяват наркотици.

Друго изследване, публикувано през април, отива по-далече. В него се представя хипотезата, че шансовете за оцеляване при трансплантирането на органи от донор, умрял от свръхдоза, може да са по-големи. Хората, които умират от свръхдоза, рядко страдат от диабет или високо кръвно налягане.

Учените обясняват, че наркозависимите, които се превръщат в донори, обикновено са млади хора, в относително добро здраве, не страдат от болести, които се развиват с напредването на възрастта.

"Много често те са доста здрави", добавят те.

Много по-голям обаче е рискът от предаване на зараза от ХИВ или хепатит B и C, които са свързани с употребата на наркотици. Преди години донори с хепатит С са били отхвърляни. Но сега вирусът се открива лесно и много болници приемат такива донори, още повече че лечението на хепатит С е с висока успеваемост. А рискът от инфекции е с пъти по-малък отколкото да умреш, докато си в списъка и чакаш да получиш орган.