България може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 г. За това са уверили енергийния министър Теменужка Петкова представители на консорциума "Шах Дениз", стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката.

Според Петкова през 2020 г. и междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде въведена в експлоатация. Представителите на консорциума информираха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на Шах Дениз е ускорен. Азербайджан подкрепя България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в региона, допълниха още те.

"През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България е интензифицирана. Мога да препотвърдя подкрепата от страна на правителството към междусистемната газова връзка. Това е основен приоритет, залегнал в управленската ни програма. За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро", е заявила Теменужка Петкова.

Съвместното българо-гръцко инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би", което ще бъде собственик на газопровода, вече е бенефициент и по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това ни дава възможност да използваме допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по проекта, обясни Петкова.

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в ход - за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант.

"Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика", подчерта министър Петкова.