10 души са убити при стрелба в гимназия в американския щат Тексас, предаде Ройтерс. Един от загиналите е учител, останалите са ученици.

Трагедията стана в град Санта Фе (не Санта Фе, Ню Мексико), на 50 километра от Хюстън.

Заподозреният стрелец е арестуван и идентифициран като 17-годишния Димитриос Пагурдзис, съобщи местната полиция. Не е ясно дали е ученик в същото училище. Пред полицията той е признал, че е искал да се самоубие след стрелбата, но не е събрал смелост. Пагурдзис е стрелял с револвер .38-ми калибър и пушка-помпа. И двете оръжия са били незаконни, уточняват от полицията.

Освен него е задържан и съучастник на 18 години

В училището са открити и бомби-самоделки, но те не са били взривени.

Общо 13 са ранените, сред тях 2 полицаи. Повечето обаче вече са освободени от лекарите. Двама души са останали в болница с потвърдени рани от куршуми, един от тях е в добро състояние и ще бъде освободен в следващите дни. Един пенсиониран полицай е все още в болницата, в критично състояние. 

Президентът Доналд Тръмп написа в туитър:

"Стрелба в училище в Тексас. Първите съобщения не изглеждат добри. Бог да благослови всички!"

Поредният инцидент само изтъква важността на национален дебат за контрол върху оръжията, отбелязва Ройтерс. Той стана по-интензивен след клането във Флорида на 14 февруари. Тогава нападател разстреля 17 души в гимназията "Марджъри Стоунмен Дъглас" в град Паркленд.

Видеозапис от въздуха на района край училището в Санта Фе, излъчен по местната телевизия, показа как полицията ескортира колони от ученици, напускащи сградата, и след това ги претърсва за оръжия. Виждат се много полицейски коли и най-малко две линейки.

Около 7,45 часа местно време в училището в Санта Фе била задействана противопожарната аларма и учениците започнали да напускат класните стаи. Някои учащи се твърдят, че са чули изстрели. Други са се укрили наблизо.

В университетската болница се оказва помощ най-малко на трима ранени - двама възрастни и момче под 18-годишна възраст. И тримата имат рани от куршуми.

Стрелбите в училищата в САЩ не са рядко явление.

Само преди седмица 14-годишно момче стреля и рани ученик в Южна Калифорния, след което избяга, но бе задържан.

Преди два дни пък полицай, охраняващ гимназия в Илинойс, стреля и рани 19-годишен бивш ученик, дошъл с оръжие на училище.