Самолет "Боинг" 737 се разби на излитане от Хавана, Куба, съобщи Ройтерс, цитирайки държавните кубински медии. 114 души са били на борда - 105 пътници, сред които и пет деца, и 9-членен екипаж. 

"Боинг"-ът е излетял от основното летище "Хосе Мартин" в кубинската столица, а дестинацията е била град Олгин в източната част на острова.

Кубинските власти обявиха национален траур заради загиналите.

Според източници на Би Би Си е имало експлозия при удара с пистата, което предполага много загинали. Свидетели обаче разказват пред холандски медии, че са видели оцелели, откарвани от линейка. По-късно от британската национална медия съобщиха, че само три жени са оцелели след катастрофата. Те обаче са в тежко състояние, а едната вече почина в болница. 

След удара е избухнал пожар, който по-късно е бил потушен. Останки от самолета били разпръснати в радиус от 20 километра южно от Хавана.

Самолетът бил взет на лизинг от кубинската държавна авиокомпания "Кубана" от малката мексиканската компания "Глобал Дамох". Разбилата се машина е произведена през 1979 г. , тоест 39-годишна.

Само ден преди катастрофата - на 17 май, първият кубински вицепрезидент Салвадор Валдес Меса се срещна с ръководителите на "Кубана". Обсъдени бяха постоянните оплаквания срещу авиокомпанията. Сред нещата, от които хората недоволствали, са отмяната или закъсненията на десетки вътрешни полети поради технически проблеми с машините.

По-рано този месец на "Кубана" бе наредено да спре полетите на всичките си 6 руски самолета "Ан-158". Твърди се обаче, че повечето от тях отдавна вече са приземени.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщават от Министерството на външните работи. Посолството ни в Куба е в контакт с местните власти.

Българските граждани, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на дежурните телефони на мисията в Куба: +537 204 67 66+537 204 67 68. Дежурен телефон в извънработно време: +535 286 24 49.