Срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" е дала на българските граждани самочувствие. Това заяви в ефира на "Панорама" по БНТ ресорната министърка за европредседателството Лиляна Павлова. Тя бе помолена да обобщи с една дума вчерашната среща, която събра европейски и балкански лидери в София.

"Това е самочувствие, че сме достоен, пълноправен член на ЕС, че нашият глас има значение, че ни уважават", заяви Павлова.

И добави още три думи - според нея за правителството на Борисов срещата е била "признание", за държавите от Западните Балкани - "надежда", а за европейските лидери - "обединение".

"Лидерите си тръгнаха от София по-обединени", подчерта тя.

И отбеляза, че макар пътят на съседите ни към ЕС да не е лесен, нито един от лидерите не е казал "не" на желанието им за присъединяване. Тя отбеляза, че съвсем скоро - през юни - предстои втора среща на върха по темата "Западни Балкани" в Лондон.

"И защо не през 2025 г - теоретично, но може и да е тогава - не две, а три държави да се включат в ЕС. Както ние в Европа имаме нужда да се реформираме, така и Западните Балкани имат нужда, заедно трябва да се реформираме", отбеляза тя.

На въпрос дали може да оцени сега европредседателството ни, тя заяви, че има още много работа до 1 юли, когато то приключва, но отбеляза:

"Мисля, че оценките, които получихме през изминалите дни, са красноречиви, те говорят сами за себе си, и дават една много висока оценка."