С интересна програма Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва за поредна година в Европейската инициатива "Нощ на музеите". Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и за най-новата изложба "Враг/Приятел" ще бъде безплатен от 18 до 24 часа.

Открива се виртуалната интерактивна изложба "Моите предци на война", създадена от ученици от столични училища и екип на НВИМ, и в нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война. Друг интересен акцент в събитието ще е мултимедийна инсталация, която е разработена в сътрудничество с Център АЛОС. Тя ще "оживи" един от експонатите в постоянната ексозиция на музея – масичката, на която са подписани Основите на мира и Одринското примирие, слагащо край на Руско-турската война (1877-1878).

Всички, избрали да "нощуват" в музея, ще могат да участват в забавна фотоигра с награди, а за доброто настроение ще допринесат музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и на учениците от НМУ "Любомир Пипков", специалност "Поп и джаз пеене" в класа на Роберта Ганова.

Вечерната атмосфера в музея ще бъде допълнена и от лятно кино под звездите. В Нощта на музеите със специална програма и вход свободен се включват и филиалите на Националния военноисторически музей - Военноморският музей и Парк- музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ във Варна и Музеят на авиацията в Пловдив.