Още един британски принц ще наруши традицията, която отдавна не е традиция - откакто престолонаследникът Уилям се ожени за момичето от средната класа от Бъркшир Кейт Мидълтън. Но брат му Хари - или Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, както са всичките му имена, разби правилата на пух и прах, вземайки за съпруга американка, с успешна кариера, потомка на две раси, с 3 години по-голяма от него, разведена и протестантка, която преди сватбата влезе в лоното на Англиканската църква.

(Актрисата, която вече няма да е актриса, беше протестантка, макар да е завършила католическо училище.

След Кейт Мидълтън, в британската монархия влиза още една обикновена жена, а не принцеса, избрана заради синята си кръв в един предварително уреден брак. 18 месеца бяха достатъчни на Меган Маркъл и принц Хари, за да разберат, че искат да са заедно, докато смъртта ги раздели.  

Снощи принцът се видя със свои фенове пред двореца Уиндзор и заяви, че е "отпочинал", а Меган - че се чувства "прекрасно", предаде BBC. След като сключат брак днес, те ще получат титлите херцог и херцогиня на Съсекс. 

2640 души са официално поканените гости на сватбата, но поне 100 000 пряко ще наблюдават процесията, а милиони по света ще станат свидетели на събитието по телевизията. Църковната церемония е насрочена за 14:00 ч българско време.

Сватбата на Даяна, наречена по-късно от премиера Тони Блеър "принцесата на народа", и принц Чарлз на 9 юли 1981 г. постигна абсолютен рекорд - 750 милиона телевизионни зрители от цял свят я наблюдаваха наживо. 

Над 100 000 души се очакват по сватбеното трасе към църквата "Сейнт Джордж", където двамата ще бъдат венчани от архиепископа на Кентърбъри. Шестотин са гостите, поканени в църквата. В своя обет Меган Маркъл няма да обещае да "се подчинява" на съпруга си, а принц Хари е решил да сложи сватбена халка.

Обетът, който двамата ще изрекат, е: "В добро и в лошо, в богатство и в бедност, в болест и в здраве, за любов и грижа, докато смъртта ни раздели".

За първи път евангелски хор ще участва в службата, изпълнявайки вдъхновяващата версия на Amen/This Little Light of Mine на Ета Джеймс, когато младоженците напускат параклиса.

 

 

"На всяко момиченце майката чете приказки и то мечтае да стане принцеса и да живее в замък. Е, това е приказка в реалния живот. Сбъднала се е за едно момиченце. Много се радвам и за нея и за Хари", споделя пред BBC един от феновете на британското кралско семейство, дошъл заради сватбената процесия.

Бащата на Хари - принц Чарлз, ще заведе Меган Маркъл до олтара. Официалното извинение за отсъствието на баща й Томас е, че наскоро са му поставили стент и прекараната сърдечна операция няма да му позволи да участва. Публична тайна е обаче, че причината са нагласените папарашки снимки, за които Томас Маркъл е поискал $100 000, на които той разглежда годежни снимки на принц Хари и дъщеря си. Всъщност майката на Меган - Дория Рагланд, която е отдавна разведена с баща й, ще е единственият член на семейството й, който ще присъства на сватбата. Дория, която е социален работник, се срещна преди ден за първи път с кралицата Елизабет II.

Меган ще има 10 шафери и шаферки - всички под 8 години, сред които правнучетата на кралицата принц Джордж и принцеса Шарлът. Доайен на тържеството е 96-годишният дядо на Хари - принц Филип, който претърпя операция, но ще присъства. Кум е брат му - принц Уилям, (Хари също беше кум на брат си). 

На сватбата не са канени високпоставени политици - за разлика от предишни пъти британският премиер Тереза Мей и лидерът на опозицията Джеръми Корбин няма да присъстват, нито пък бившият американски президент Барак Обама или настоящият Доналд Тръмп, посрещал покойната принцеса Даяна. Както отбеляза BBC, повечето хора са известни и със своята отдаденост на благотворителни каузи.

Сред гостите са Джорджи Амал Клуни, Дейвид и Виктория Бекъм, Серина Уйлямс. Британският композитор и певец Елтън Джон ще пее на сватбата, а за разлика от традиционните плодови торти, декорирани с айсинг, е подготвена торта с вкус на лимон и бъз. 

Късно вечерта принц Чарлз дава частен прием на близки на двойката в двореца Уиндзор. На приема Меган Маркъл ще наруши отново традицията на кралските булки и ще държи реч.