Въпреки протестите и напрежението в Гърция и Македония, над четвъртвековният спор за името на бившата югорепублика върви към своето разрешение. По инициатива на македонския премиер Зоран Заев в Скопие ще се състои лидерска среща, на която той ще информира президента Георге Иванов и лидерите на партиите за подробностите от разоворите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможността да се даде шанс за решение, приемливо и за двете страни.

"Позволете ми първо да информирам президента на държавата, лидера на опозицията, лидера на най-голямата албанска партия, председателя на парламента. Това е редът, за да има шанс да се изгради национален консенсус по такъв важен въпрос. Непосредствено след срещата ще дадем изявление и ще го споделим с обществеността". Така отговори Заев на настойчивите питания на журналистите.

Македонския президент Георге Иванов е приел поканата на премиера Заев за лидерската среща. Иванов очаква да бъде информиран за същността и подробностите на преговорите в процеса на преодоляване на спора за името. Лидерът на най-голямата опозиционна партия - ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски, снощи късно потвърди участие и подчерта, че партията, управлявала допреди месеци, ще съобщи позицията си след като получи цялата информация.

През последните дни се появи непотвърдена официално информация, че последното македонско предложение за името в преговорите с Гърция е "Република Илинденска Македония". По-късно през деня Заев я потвърди, заявявайки, че правителството на страната има готовност да приеме името "Република Илинденска Македония". Заев подчерта, че това име ще бъде използвано за обща употреба.

Ако се постигне политически консенсус за името "Република Илинденска Македония", ще бъде свикан референдум за предложението.

Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция - консервативната Нова демокрация, Кириакос Мицотакис и бившият външен министър на страната Евангелос Вениземос отхвърлиха "Република Илинденска Македония" като възможно име за решаването на спора с Македония, пише Ekathimerini.

Мицотакис е бил информиран от премиера Ципрас, че името е обсъждано с македонския премиер по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Според лидера на Нова демокрация Илинден е исторически и пряко свързан с опитите да се създаде македонска нация, включваща Солун и Егейско море. На свой ред Венизелос заяви, че името е "въплъщение на иредентизма".

Вече 120 000 души в Македония се определят като българи, независимо как се нарича държавата им, пък заяви днес бившият шеф на Националния исторически музей и бивш министър в първия кабинет на Бойко Борисов, сторонник на "българщината" в Македония, разкрит като агент на ДС Божидар Димитров.