Германската популистка крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (AfD) сезира Конституционния съд с жалба срещу канцлера Ангела Меркел, съобщиха германски медии, позовавайки се на адвоката на партията Щефан Бранднер.

От "Алтернатива за Германия" смятат, че при разработването на миграционната политика правителството е нарушило правото на Бундестага да участва в разрешаването на проблема. Крайнодесните призовават да се провери решението на Меркел да отвори границата с Австрия за мигранти, взето през септември 2015 г.

Тази жалба може да промени света. И ще го направи, ако доведе до желания резултат, каза Бранднер. Според него, ако "Алтернатива за Германия" спечели в съда, Меркел веднага ще напусне поста.

Според Министерството на вътрешните работи на Германия през 2015 г. около 900 000 бежанци влязоха във Федерална република Германия, което доведе до бум на ксенофобски прояви, агресия срещу мигрантите и недоволство от страна на германците, особено в източните провинции.

По-късно бе решено да бъде ограничен потокът от мигранти на 200 000 годишно. Миграционната политика беше една от спорните теми в преговорите за формирането на новото правителство на Германия.

"Алтернативата за Германия", обединяваща евроскептици, популисти, крайнодесни е най-голямата опозиционна партия в германския парламент. След парламентарните избори през септември тя спечели 94 места.