Европа се опитва да създаде обединен фронт срещу американския президент, пише британският вестник The Observer, цитиран от "Фокус". 

Беше малко тясно на срещата на върха на ЕС миналата седмица в Националния дворец на културата в София, внушителна комунистическа реликва. Шест министър-председатели от страните от Западните Балкани и техните обкръжения изпълниха огромните коридори и стълбища между деликатните срещи с лидерите на ЕС и дори още по-деликатните медийни изяви. Срещата на върха на Западните Балкани трябваше да бъде офанзива за очароване, предназначена да завладее сърцата на лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Бивша югославска република Македония и Косово.

Но лидерите на ЕС бяха демонстративно разсеяни. От самото начало Доналд Тръмп беше превзел срещата.

Вечерята на лидерите с кюфтета и биволската пържола миналата сряда трябваше да бъде посветена на дискусии за летаргичното представяне на ЕС в областта на цифровите иновации. Но неотдавнашното решение на Тръмп да се откаже от ядрената сделка с Иран, известна като Съвместен всеобхватен план за действие, и да поведе трансатлантическа търговска война, като отказва да освободи вносителите от ЕС от наказателни тарифи за стомана и алуминий, доминираше над цялото мен.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет, сравни Тръмп с Китай и Русия като заплаха за европейските интереси и сигурност.

"Като погледнете последните решения на президента Тръмп, някои биха могли да мислят с такива приятели кой има нужда от врагове?", каза Туск.

Както Иран, така и тарифната война са предизвикателства пред суверенитета на ЕС, каза френският Еманюел Макрон пред колегите си, изискващи единен отговор.

"Едно нещо ми е много ясно", каза Гюнтер Йотингер, комисарят по бюджета на ЕС. - Тръмп презира слабите".

Всъщност ЕС не е единен за това как трябва да реагира на заплахата от търговска война и почти отчаян за съдбата на Иранската сделка, постигната през 2015 г., при която Техеран прие строги ограничения на своята ядрена програма в замяна на вдигане на санкциите, които задушаваха икономиката му повече от десетилетие.

Европейските компании се изтеглят от Иран всеки ден. Независимо от обещанието на ЕС да поддържа доверието в споразумението, все по-малко вероятно е Техеран да стигне до заключението, че икономическите ползи продължават да го налагат. По отношение на търговията обаче ЕС смята, че може да има сделка, която да бъде постигната.

Тръмп иска да принуди ЕС да започне по-широки разговори за това как блокът третира американските продукти в замяна на отпадането на тарифите от стомана и алуминий. По-специално, той обеща, че ако ЕС не отвори пазарите си, "ще обложим Мерцедес-Бенц и ще обложим BMW." През 2017 г. в САЩ са продадени 1.3 млн. немски автомобила - 10% от общото производство, като приходите възлизат на 29.4 млрд. Евро. Ангела Меркел, германският канцлер, иска и трябва да говори за търговия.

Мартин Зелмайер, дясната ръка на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, начерта линия за момента: няма да има разговори, освен ако няма постоянно освобождаване на европейските предприятия от наказателните тарифи. Ето го морковчето за Тръмп - ЕС предлага да увеличи вноса на природен газ от САЩ, да осигури реципрочен достъп за промишлени продукти и да обсъди реформата на Световната търговска организация.

"От гледна точка на Тръмп, това ще бъде победа за САЩ и бихте могли да кажете, че това ще бъде концесия от страна на ЕС", каза един от старшите дипломати от ЕС. "Холандия, Франция и Испания са против стратегията. За Берлин това е бърз изход от дилемата. За Париж това е: "Трябва да мислим дългосрочно за това, до къде искаме да стигнем с тази администрация и къде искаме да насочим енергията и ресурсите си" (Но) е важно да осъзнаем за всички нас в ЕС, че търговските преговори с тази администрация очевидно няма да бъдат лесни“.