Премиерът на Република Македония Зоран Заев каза, че неговото правителство и правителството на Гърция са се договорили за ново име на държавата, с което да се реши десетилетният спор между Скопие и Атина, предаде АП. 

По думите на Заев името "Република Илинденска Македония" е компромисно и се приема от двете страни. Македонските граждани ще имат думата в референдум за името на държавата, добави премиерът, цитиран от АП.

По-рано днес македонската агенция МИА съобщи, че Заев се е срещнал с президента на страната Георге Иванов и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си в София с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможностите за пробив в спора за името на Македония.

Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция - консервативната Нова демокрация, Кириакос Мицотакис и бившият външен министър на страната Евангелос Вениземос отхвърлиха "Република Илинденска Македония" като възможно име за решаването на спора с Македония, пише Ekathimerini.

Мицотакис е бил информиран от премиера Ципрас, че името е обсъждано с македонския премиер по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Според лидера на Нова демокрация Илинден е исторически и пряко свързан с опитите да се създаде македонска нация, включваща Солун и Егейско море. На свой ред Венизелос заяви, че името е "въплъщение на иредентизма".

И Вашингтон в течение

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и премиерът на Гърция Алексис Ципрас са обсъдили вчера по телефона преговорите по преименуването на Бившата югославска република Македония. Това съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС. 

Според съобщението Пенс е благодарил на Ципрас за проявеното от него и македонския премиер Зоран Заев "лидерство" в опита им да решат десетилетния спор за името на Македония. "Вицепрезидентът призова премиера Ципрас да продължи да работи с премиера Заев за взаимно приемливо решение. Решаването на този спор би спомогнало за стабилността и мира в региона", се казва в съобщението. В него се подчертава, че Пенс и Ципрас са се съгласили, че пред Атина и Скопие са разкрива "историческа възможност да уредят този въпрос" и че "времето е от голямо значение".