Прокурор от Софийската апелативна прокуратура е образувал наказателно дело срещу главния архитект на София Здравко Здравков заради упорития му отказ да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строеж на небостъргач в кв. “Стрелбище“, съобщи Mediapool.

Постановлението на прокурор Стойчо Ненков е било предоставено на редакцията от адвоката на строителната компания по този казус Иван Петров, който е бивш апелативен прокурор на София.

НИКМИ има намерение да построи 150-метрова сграда на кръстовището на бул. “България“ и “Петко Ю. Тодоров" срещу което се проведоха протести на живеещите в квартала. В момента имотът все още е зелена площ.

Теренът на НИКМИ е бил общински до 2006 г. Фирмата го придобива след замяна. По това време на него е позволено застрояване, но до 20 метра височина. В последствие имотът е отреден за озеленяване в Общия устройствен план от 2009 г. Така в него може да се построи само кафе, църква или тоалетна.

През 2014 г. с решение на общинския съвет е приет подробен устройствен план на кв. "Стрелбище". Имотът на НИКМИ обаче е изключен от неговия обхват, тъй като компанията е започнала процедура по изготвянето на самостоятелен план за терена. Вратички в закона позволяват в този план да се предвиди строителството на 150-метрова сграда. Бившият вече архитект на София Петър Диков отказва да задейства процедурата за самостоятелния план на терена. Компанията обжалва и печели делото, което задължава настоящия главен архитект да задейства плана. Здравко Здравков отказа и бе глобен с 1000 лева от съда заради отказа. Той пак отказа и бе глобен отново с 13 000 лева. Столичната община смята да атакува решението на Върховния административен съд като нищожно.

Задействането на прокуратурата срещу главния архитект обаче усложнява тази задача, защото лишава общината от време да води ново дело. През миналата година Районната и Градската прокуратура в София отказаха да образуват дело срещу арх. Здравков. Мотивът им бе, че той не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо.