Отиде си Катя Попов, една от най-талантливите български цигуларки. Концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra, Попов трабваше да свири у нас на 30 май в концерта „Cinema Violino“, част от Европейския музикален фестивал.

Тъжната вест съобщи семейството ѝ на стената на музикантката във Фейсбук.

„След тригодишна болезнена и изтощителна битка с рака на яйчниците, Катя почина в петък през нощта – пишат близките ѝ. – Опустошени и смазани сме от загубата на нашата майка и съпруга. Нека нейната красива душа почива в мир. Ето пет постоянни линка със семейни снимки на семейство Попови, правени през последните 32 години. Насладете им се. С обич: Петър, Ирина и Александър.“

Катя се вълнуваше за първото си завръщане у нас за концерт след 28 години отсъствие от родната сцена, съобщиха преди време от „Класик ФМ“. В програмата бяха планирани теми от филмите „Списъкът на Шиндлер“, „Усещане за жена“, „Ново кино „Парадизо“ и редица още музикални пиеси, в които цигулката играе главна роля. На пулта трябваше да излезе американският диригент Скот Дън. Събитието е от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“.

„Никога няма да извадя от сърцето си България – сподели по повод концерта Попов. – Аз винаги ще бъда българка, независимо че по-дълго време съм живяла в САЩ. Тази страна е толкова красива, такова невероятно място и с такива ресурси! Това ми дава крила и ме кара да се гордея.“

Като водач на Hollywood Bowl Orchestra – един от най-реномираните американски оркестри за филмова музика, Катя Попов е свирила под диригентството на Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Саймън Ратъл; партнирала си е на сцената с Пласидо Доминго, Джошуа Бел, Мерилин Хорн, Глория Естефан, попгрупите „Чикаго“, „Ърт, Уинд енд Файър“… Попов е участвала в записите на повече от 600 филмови партитури за Motion Pictures в Лос Анджелис и работи с най-търсените композитори в Холивуд.

Катя Попов е родена преди 53 години в София, учила е в столичното музикално училище, в Националната музикална академия, след което продължава обучението си в Парижката консерватория. По-късно се премества в САЩ, където работи в Камерния оркестър на Лос Анджелис и в оркестъра Long Beach Symphony.

Свиреше на цигулка „Пиетро Гуарнери – Екс Вилхелми“ от 1691 г.

Площад Славейков.