Швеция стана световен шампион по хокей на лед за втора поредна година. "Трите корони" защитиха титлата си на първенството в Дания след тежък финал срещу Швейцария, решен с дузпи.

В редовното време резултатът е 2:2 (1:1, 1:1, 0:0). Стигна се до допълнителна част и дузпи, при които скандинавците взеха връх с 2:1. Така за историята остава крайното 3:2.

Първенецът е един, но шампионатът принадлежи и на Швецария, тимът на която преодоля в елиминациите великите сили Финландия и Канада с по 3:2. Триумфът срещу "кленовите листа" на полуфинала е мачът на турнира. 

Още повече ден по-рано северноамериканците биха Русия с 5:4 след продължение и дадоха заявка да си върнат титлата.

"Часовникарите" бяха напът да станат и световни шампиони - за първи път в историята си. Те повеждаха на два пъти в първата и втората третина. Дори при дузпите имаха аванс, но "тре крунур" грабнаха титлата с последните си два удара - рядко виждана драма!

Третото място е за тима на САЩ, който разби тъжния канадски отбор с 4:1 в "малкия финал", след като на полуфинала падна тежко от бъдещия шампион с 0:6.

Големият губещ за годината е отборът на Канада, който се провали и на олимпийските игри, където допусна сензационно отпадане от Германия.