Британските власти тепърва ще подновяват визата на Роман Абрамович, руският милиардер и собственик на английския футболен клуб Челси, след като е изтекла през миналия месец, съобщава Би Би Си.

Олигархът е подал молба за продължаване на визата, но досега няма инкакъв отговор. 

Живеещият в Лондон Абрамович, който закупи Челси през юни 2003 година, в момента е без виза за Великобритания. Той не беше видян в съботния финал за Купата на Футболната асоциация на Англия между Челси и Манчестър Юнайтед спечелен от „сините“ с 1:0.

Личният "Боинг 767" на олигарха за последен път е излятял от Лондон на 1 април и оттогава е в Москва, Ню Йорк, Монако и Швейцария, но не се е връщал във Великобритания, твърди кореспондент на Би Би Си.

Джон Ман, говорител на Роман Абрамович, обяви че това са лични въпроси и няма да има коментар. 

Визата на руския богаташ е изтекла в края на април. Обикновено тя се издава за първи път за три години и четири месеца, след което се подновява на всеки две години. Този път продължаването й се бави необичайно дълго.

След като Русия беше обвинена за атаката срещу бившия руски шпионин Серегй Скрипал в началото на март т.г. с химическото оръжие новичок, властите в Англия обявиха, че ще затегнат режима срещу руските олигарси, пребиваващи на Острова.

Абрамович е 13 в списъка на най-богатите руснаци. Състоянието му се оценава на над 12 милиарда долара. В британската преса се появиха съобщения, че той е търсил начини да придобие и право на жителство във Великобритания, но досега няма съобщения дали е успял.

Междувременно стана известно, че влиятелната комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент поиска правителството на Тереза Мей да положи повече усилия за борба срещу потоците от "корумпирани" руски пари, които са в обращение в Лондон, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Няма никакво оправдание Обединеното кралство да си затваря очите, когато клептократите на (руския) президент Путин и нарушителите на човешките права използват парите, изпрани в Лондон, за да корумпират нашите съюзници, да подкопават нашите партньорства и да рушат доверието в нашите институции", пише в доклад парламентарната комисия.

Руските пари, изпрани във финансовите институции на лондонското Сити, вредят на усилията на правителството да заеме твърда позиция срещу агресивната външна политика на Москва, се посочва в доклада.

Във финансовия център на Великобритания са се излели големи потоци руски пари след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и Лондон остава предпочитана западна столица за руски олигарси и функционери, които парадират с богатството си на най-луксозните места в Европа, цитира Ройтерс доклада на парламентарната комисия по външните работи.

"Използването на Лондон като база за корумпираните авоари на хора, свързани с Кремъл, сега очевидно се вписва в по-широка руска стратегия, която влияе върху нашата национална сигурност", се посочва в доклада.

Според парламентарната комисия по външните работи президентът Путин и съюзниците му "продължават да укриват и изпират корумпираните си авоари в Лондон".

"Обединеното кралство трябва да заяви ясно, че корупцията, произтичаща от Кремъл, вече не е добре дошла на нашите пазари и че ние ще предприемем действия", се казва в доклада.

Депутатите настояват за по-твърди мерки и за засилено сътрудничество със Съединените щати, страните от Г-7 и Европейския съюз в борбата с корупцията и мръсните пари.