При замервания на над 500 показателя в 78 точки през последните 3 дни никъде няма засечени отклонения в качеството на водата, която гражданите на София пият.

Д-р Ангел Кунчев и Станислав Станоев от "Софийска вода". Снимка бТВ

Това каза пред бТВ директор „Експлоатация и поддръжка” в „Софийска вода” Станислав Станоев. Той се наложи отново да уверява в качеството на водата в столицата заради плъзналите слухове за отравяне на яз. "Искър", официализирани във фейсбук от депутата от БСП Таско Ерменков.

„Получихме множество обаждания от притеснени клиенти от всички райони на София”, призна Станоев. Той подчерта, че качеството на водата се следи непрекъснато, а ключова инфраструктура като язовирите "Искър" и "Бели Искър", пречиствателните станции и резервоарите са строго охранявани от полицията.

„Хвърля се сянка върху един продукт, който се използва от всички. За разлика от други показатели като въздуха водата в София е перфектна, една от най-добрите в европейските столици”, смята главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Контролът е „жесток” на всеки етап и се прави както от фирмата, така и от здравните власти, каза още Кунчев.

„Да пуснеш такъв слух от човешка гледна точка е отвратително деяние”, категоричен беше той.

Депутатът Таско Ерменков не се включи в разговора в студиото на бТВ, въпреки че беше поел ангажимент да участва по телефона.