Ако се чудиш какво да правиш днес, не си на матура или на работа, българското председателство ти предлага... разходка из НДК в опит да подчертае историческата значимост на приключилата през миналата седмица среща на върха ЕС - Западни Балкани в София. Група четвъртокласници от 120-о училище в София се оказа пред отворените врати.

Павлова развежда ученици, доведени в неучебния ден за посещение в НДК.

Всеки посетител на НДК ще може да седне на мястото, на което през миналата седмица седяха европейските лидери, съобщи министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на откриването на пиарското мероприятие.

"Днес правим ден на отворените врати в сградата на председателството. Идеята е да бъдем близо до гражданите - и след срещата на върха най-строго охраняваната сграда цял ден да бъде напълно отворена за гражданите и всички желаещи гости. Да влязат, да разгледат залите, да усетят атмосферата, да се почувстват като делегати, да направят пълна разходка по всички зали и най-важното: да стигнат до зала 3 - основната пленарна зала", обясни тя.

 

Павлова посочи, че залата била запазена в автентичната си подредба" - така, както през миналата седмица в нея са седели лидерите.

"Посетителите ще имат възможност да видят залите за двустранни срещи и на финала на обиколката ще има изненада - подарък за всеки дошъл. Интересът е голям. Днес е неучебен ден за всички, които не са на матура, и това е една от причините да изберем този ден”, каза още министър Павлова.

Събитието - и какво стана на него

Срещата на върха, която събра лидери от ЕС и от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора), е най-голямото събитие в 6-месечния календар на българското председателство. Като домакин премиерът Бойко Борисов посрещна в НДК държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, от Западните Балкани, председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европарламента Антонио Таяни, комисаря за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и представители на Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Анализатори по-късно коментираха, че въпреки факта, че София вече се появи на картата на международните събития, темата "Иран" затъмни перспективата и дискусиите за Западните Балкани.

Новините, че ЕС ще продължи да участва в ядреното споразумение с Иран и ще подкрепи европейските фирми, които ще пострадат от американските санкции, беше водеща от събитието, но не и неясните обещания за европейското бъдеще на шестте балкански държави.