Явно почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%). Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове – повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък (56% се изказват негативно, а 27% - позитивно; останалите се колебаят).

Най-притеснителният, но не и изненадващ резултат е на въпроса дали трябва да си чел много книги, за да живееш добре. Над половината от анкетираните - 53% се съгласявават с това твърдение, а доста по-малко са хората, които са на обратното мнение. Останалите се колебаят. 

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл“ в навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Агенцията заложи няколко индикатора в редовното си ежемесечно изследване „лице в лице“, проведено от 11 до 18 май сред 816 души. Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Как се пише правилно „Магазина се премести“ или „Магазинът се премести“. Въпросът изглежда много, много лесен. Не и според анкетираните. От агенцията задават и „уловката“, отговорът: „И двете са верни“. 53% дават все пак правилния отговор, 16% избират „магазина“, а 15% - смятат, че и двете са верни. 16 на сто не знаят.

Младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години са дали верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно, посочват от агенцията.

Абитуриентските балове и нещата, свързани с тях, явно събуждат по-скоро негативна реакция сред обществото. 56% не одобряват начина, по който те се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% е неодобрението в групата 56+.

 

"Беше проверено и отношението към твърдението „Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре“. Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи", коментират от "Галъп интърнешънъл".