Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща Анкара да инвестира няколко милиарда евро в изграждането на магистрала, свързваща Белград и Сараево. Ердоган от вчера е в босненската столица на посещение, определяно като "работно".

Министрите на транспорта на Босна и Турция подписаха писмо за намерение за изграждането на магистрала, свързваща Сараево и Белград. Проектът за близо 3 милиарда евро засега е блокиран от босненските сърби. Ердоган посочи, че очаква министрите да се договорят за техническите детайли до лятото, когато ще бъдат обявени търгове за изграждането на пътните участъци.

Основното мероприятие по време на визитата на Ердоган обаче беше речта му предвид предстоящите на 24 юни в Турция избори, за която пристигнаха хиляди турци от страни от Западна Европа, които забраниха предизборни митинги на чужди лидери на тяхна територия. Хиляди бяха дошли от Германия, Холандия и Австрия, които забраниха предизборните митинги на турски политици, както и от страни от Балканите и от цяла Босна.

В Сараево беше единствената предизборна проява на Ердоган в чужбина. На насрочените президентски и парламентарни избори в Турция на 24 юни три милиона турски граждани в чужбина ще могат да гласуват, в това число 1.4 милиона в Германия.

Междувременно държавният глава на Турция съобщи, че турското разузнаване (МИТ) е предупредило за готвен атентат срещу него. 

"Такива заплахи и операции няма да ни спрат да вървим напред. Ще продължим по пътя си", добави той.

Вицепремиерът Бекир Боздаг също предупреди за възможни "заплахи за убийство" срещу Ердоган по време на посещението в Босна.

"Ние сме наясно, че има кръгове, които не се чувстват комфортно с такъв велик водач, човек с кауза. Ние сме наясно, че искат да се отърват от нашия президент. Тези заплахи за убийство не са нови, те винаги са съществували", заяви Боздаг.

"Но Реджеп Тайип Ердоган не е човек, който би се уплашил от смъртни заплахи или би отстъпил от пътя си", добави той.

Междувременно в Сараево Ердоган за пореден път удари Фетуллах Гюлен, ислямския проповедник, който живее в САЩ и когото Анкара обвинява за опита за преврат от юли 2016 г. Организацията на Гюлен, който се намира в Пенсилвания, САЩ, има клонове в почти всички страни на Балканите, като особено силно присъства в тези с мюсюлманско население - Косово, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, дори в България - в София има средно училище, свързано с Гюлен.

"ФЕТО (така наричат турските власти организацията на Гюлен - б.р.) се опитва да оцелее като октопод, който e обвил всички държавни институции. Очакваме присъствието на ФЕТО в Босна и Херцеговина да приключи в резултат на взаимните ни усилия. Отворени сме към всякакъв вид сътрудничество", обяви Ердоган.

Босненските медии съобщиха, че управляващата над 15 години в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган планира скоро да открие представителство в Босна.

"Ще покажем, че той [Ердоган] има приятели и има хора, които се гордеят с него", каза Бекир Изетбегович, мюсюлманският представител в тристранното президентство на Босна, пред поддръжниците си миналата седмица.

Ердоган "не се харесва на Запад и има много хора, които не го харесват в тази страна, [защото] той е могъщ мюсюлмански лидер, какъвто не сме имали от дълго време", каза Изетбегович.

Половината от 3.5-те милиона граждани на Босна са мюсюлмани, една трета - сърби, докато хърватите съставляват около 15% от населението.