ГЕРБ иска оставката на депутата от БСП Таско Ерменков заради публикацията му, че водата в София е отровна. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, след като партията внесе сигнал в прокуратурата срещу Ерменков заради този казус.

Биков настоя от БСП да се разграничат от действията на Ерменков и ако той не подаде оставка, да бъде изключен от парламентарната група на партията.

"Надяваме се акцията на Таско Ерменков да не е координирана с БСП, но за да имаме доказателства, призоваваме опозицията да поиска оставката му", каза Биков.

Той определи действията на Ерменков като провокация за националната сигурност.

"Като народен представител г-н Ерменков, ако е бил загрижен, е имал възможност да провери. За нас неговото поведение е продиктувано или от тотална неадекватност, която е недопустима за народен представител, или от злоумишлени действия в нарушаване на националната сигурност на България. В този смисъл ние сме озадачени и от бившия кмет на Шумен, който в същия период от време публикува във фейсбук информация, че Шумен е облъчен от радиоактивни вещества. Надяваме се, че това не е координирана акция на БСП", каза Биков.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че главният прокурор би могъл да поиска снемане на депутатския имунитет на Ерменков, защото престъпленията, за които е внесен сигналът, са тежки.

"Имаме предположение, че той се е опитал да маскира специалната цел, посещавайки председателя на ДАНС, твърдейки, че институциите разполагали с данни за слухове през последната седмица", каза Кирилов.

Според него това е началото на една бъдеща защитна стратегия с цел оневиняване на Ерменков.

По-късно Кирил Добрев от ръководството на БСП обяви на "Позитано" 20, че няма партийна позиция по казуса, но той лично е провел разговор с Таско Ерменков .

"Прочетох и написаното в социалните мрежи, в него има само въпроси, г-н Ерменков ме увери, че е бил сезиран е от служители в Столичната община и РИОСВ. В ДАНС и в полицията също има сигнали за водата в София. Работата на един народен представител е да пита - ако нямаше въпроси, нямаше да разберем за проблемите с водата в Хасково например", декларира Добрев. 

Парламентарната група на левицата ще се събере да обсъди казуса утре, допълни още Добрев (който не е депутат, след като доброволно подаде оставка като такъв, за да остане в ръководството на БСП - б.р.).