БСП обвини ГЕРБ в опит за фалшификации на частичните кметски избори в село Галиче, които се проведоха вчера. Извънредното гласуване се наложи след ареста и отстраняването на дългогодишния и скандално известен досегашен кмет Ценко Чоков. 

Още в изборния ден социалистите сигнализираха, че една от секционните избирателни комисии в Галиче е преброила бюлетините и е съставила протокол от гласуването много преди края на изборния ден по закон. По думите на Кирил Добрев от "Позитано" 20 протоколът бил готов около 17,30 ч., но в самия документ е записан час 20.00 за приключване на изборния ден и 20,15 ч. за попълване на документа. В социалните мрежи социалистите разпространиха "подранилия" с няколко часа документ.

По думите на Добрев става дума за подвижна изборна секция, каквато е била открита за кметския вот в Галиче, след като са били подадени поне 15 заявления за това. За последното свидетелства решение на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина (отговорна за вота в Галиче - б.р.).

Председател на секционната комисия, позволила си да опише изборен протокол часове преди края на изборния ден - както твърдят от БСП, е бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев - Георги Кръстев Георгиев.

Резултатите от гласуването за кмет на Галиче в посочената секция - 52-ма гласували – невалидните бюлетини са четири, 44 гласа са дадени за кандидата на ГЕРБ, един е гласът за кандидата на ВМРО и три - за този на БСП. Общият резултат от изборите за кмет е: 388 гласа за социалиста Веселин Тушинов и 369 за Страхил Стоянов от ГЕРБ. Двамата отиват на балотаж идната неделя. 

"Галиче е пример как  от ГЕРБ печелят избори. Новите иновативни политики се прилагат и тестват първо в изборния процес.Това е подвижна секция – едни хора обикалят други хора с основание по-лесно да упражнят правото си на глас. В Галиче 52-ма души гласуват така. За сравнение в цяла Силистра примерно на предишни избори са били десетина души. Проверете дали въобще някога в Галиче е имало подвижна секция...", заяви Добрев днес. 

Още в неделя обаче от БСП са подали и жалба в Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина. Оттам признават, че има извършено нарушение на изборния процес от секционната избирателна комисия, оглавявана от Георги Кръстев Георгиев. Нарушението обаче не влияело на изборния резултат...

Ето цялото решение на ОИК-Бяла Слатина:

В ОИК-Бяла Слатина е постъпила жалба от Българската социалистическа партия, подписана от упълномощения представител Мая Тодорова Николова. В жалбата се посочва, че подвижната секционна избирателна секция с № 060800041 в нарушение на 429, ал. 1 от ИК преди приключване на изборния ден между 17 и 18 ч. на 20.05.2018 г. са отворили изборната кутия, преброили са намиращите се в кутията бюлетини и са оформили протокола. Посочили са като час на приключване на изборния ден 20.00, а за час на полагане на подписите 20.15. Към жалбата е приложено копие от протокола на секцията. Иска се отмяна на незаконните действия на комисията, да се наложи спазването на императивните норми на закона и да не се вземат под внимание резултатите от тази секционна комисия при окончателното обявяване на изборния резултат.

            ОИК-Бяла Слатина смята, че въпреки извършеното нарушение от страна на ПСИК № 060800041 тези действия няма да повлияят на крайния изборен резултат. Комисията е трябвало да посети 48 избиратели по предоставения им избирателен списък. Видно от представения към жалбата протокол, в него е отразено, че са гласували всичките 48 гласоподаватели. Въпреки неправомерните действия на комисията, ако не се вземе предвид изборният резултат на гласоподавателите, упражнили правото си на глас, то биха се лишили невинни граждани от избирателното им право.

Във връзка с гореизложеното, на основание чл. 87, ал. 1, т. 22 от Изборния кодекс, Общинска избирателна комисия - Бяла Слатина

Р Е Ш И:

Оставя без уважение искането на Мая Тодорова Николова - упълномощен представител на Българската социалистическа партия, за невземане под внимание резултатите от ПСИК № 060800041 при окончателното обявяване на изборния резултат.

Решението може да се обжалва по реда на чл. 88, ал. 1 пред ЦИК в срок до три дни от обявяването.

От ГЕРБ все още няма коментар на обвиненията на БСП за манипулиран протокол от изборния ден в Галиче.