Ако България претендира, че има специални отнопения с Русия, изградени върху специфични близости - културни, исторически, религиозни - този исторически потенциал трябва да се използва.

Това каза политологът Отнян Минчев пред БНР, в коментар за визитата на президента Румен Радев в Москва.

Според Минчев, ако наистина има такъв потенциал, той трябва да се използва, за да се върви в посока, която е обратна на геополитическото противопоставяне.

"Да вървим в посока на смекчаване и в посока на регулиране на отношенията. Не само между България и Русия,  но и между по-широките блокове, чиито представители се явяват те в съвременния свят", призова Минчев.

Той смята, че възродената геостратегическа конкуренция неизбежно ще се отрази на отношенията на България както с нейните партньори, така и със страни като Руската федерация, които влизат в "конкурентна схватка" с тях.

Минчев посочи няколко въпроса, които президентът би могъл да постави в Москва и които са от значение за българския национален интерес. Първият от тях е за цената на руския газ за България, която според него вече три десетилетия сериозно надвишава средната цена в Европа. На второ място Минчев посочи нерешения въпрос за руските входни мита за български стоки, които са по-високи в сравнение с други страни от бившия социалиситчески блок. Политологът изтъкна, че трябва да се обсъди и възможността за транзитиране на руски газ.

Според Минчев българският президент като държавен глава на страна член на ЕС и НАТО, трябва да изрази тревога от нарастващото напрежение в региона - особено в района на Черноморието и на Балканите. Той посочи и "активно разширяващата се милитаризация на Черно море след анексията на Крим от страна на Русия, както и от опитите на руските специални служби да интервенират във вътрешните работи на балканските страни и да създават напрежение от типа на това, което се случи в Черна гора  - опита за преврат, чиито следи водят до специалните служби на Русия".

"България има силна нужда от нормални, равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и именно заради тази потребност е необходимо проблемите да бъдат назовавани категорично, пряко, с необходимото уважение и да се търсят механизми и общи пространства на взаимен интерес, в който тези проблеми да бъдат разрешавани", обобщи Минчев.