Създателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг ще бъде разпитван от поне 8 членове на Европейския парламент във вторник вечер, съобщи Engadget.

Първоначално това трябваше да се случи на закрито заседание, но след натиск от страна на европейските лидери, създателят на най-голямата социална мрежа се съгласил разговорът да бъде излъчен на живо.

"Лично обсъдих с г-н Зукърбърг възможността да излъчим онлайн срещата с него. Щастлив съм да обявя, че той се съгласи на това ново искане. Прекрасна новина за европейските граждани. Благодаря му за уважението, оказано на ЕП", отбеляза президентът на Европарламента Антонио Таяни в туитър.

Срещата ще бъде в 18,15 ч брюкселско време, или 19,15 ч българско.

Множество евродепутати бяха критични към първоначалното решение срещата да бъде закрита. Депутатът от зелените Свен Гиеголд обеща, че ще излъчва на живо пред залата, в която ще се проведе изслушването.

"Срамно е как Зукърбърг обещава повече прозрачност, но не иска да говори открито в Европейския парламент. Facebook е публична платформа, следователно трябва публично да поеме отговорност за действията си", заяви той миналата седмица пред "Файненшъл таймс".

На срещата ще има представители на всички партии в европарламента. 

Досега ЕП многократно е канил Зукърбърг на изслушване, но той всеки път пращаше свои подчинени. Очакванията за утрешната среща са депутатите да окажат повече натиск върху изпълнителния директор на Facebook от американските им колеги в Конгреса.

Много от тях бяха технически неграмотни и използваха голяма част от двете изслушвания на Зукърбърг в две отделни комисии за елементарни въпроси за функционалността на Facebook. Малко задаваха трудните въпроси, свързани със скандала с Cambridge Analytica, при който изтекоха детайлни данни на милиони потребители на Facebook, ползвани след това за политически и рекламни кампании.