Испания все повече се доближава до запазването на прякото управление над Каталуня, предаде Ройтерс.

Централното правителство в Мадрид възрази срещу избора за регионални министри, направен от новия каталунски премиер Ким Тора. Той се зарече да възстанови администрацията, която бе уволнена от испанските власти заради едностранното обявяване на независимост през октомври 2017 г.

Мадрид и Барселона продължават противостоенето, след като в резултат на предсрочните регионални избори в края на миналата година сепаратистите в Каталуня запазиха абсолютното си мнозинство.

Централното испанско правителство отне временно автономията на Каталуня и въведе пряко управление до избирането на регионално правителство, което да спазва законите.

Не е ясно кога ще бъде отменен член 155. Испанският премиер Мариано Рахой заяви днес, че се надява Каталуня бързо да формира законно правителство.

Кабинетът в Мадрид призна правомощията на Ким Тора, но отказа да одобри избора му на министри. Четирима от тях са обвинени в сепаратистка дейност. Двама са в испански арест, а други двама са в доброволно изгнание в Белгия.

Законът изисква Мадрид да отмени прякото управление, след като министрите в Каталуня са назначени и правителството там е съставено. От кабинета на Рахой обаче заявиха, че назначаването на четиримата обвиняеми е умишлена провокация.

Испанските съдилища постановиха, че референдумът в Каталуня на 1 октомври 2017 г. и последвалото обявяване на независимост са незаконни, тъй като са в противоречие с конституцията на Испания. Според основния закон иберийската страна е неделима.

През уикенда Рахой разговаря по телефона с двама опозиционни лидери - социалиста Педро Санчес и Албер Ривера от "Сиудаданос" ("Граждани"), обсъди с тях ситуацията и поиска подкрепата им.

И двете опозиционни сили, които заедно с управляващата Народна партия (НП) на Рахой съставляват мнозинството в испанския парламент, са единодушни, че прякото управление над Каталуня трябва да остане в сила, докато бъде съставена регионална администрация в Барселона.

Ким Тора обаче поиска днес освобождаването на Жозеп Рул и Жорди Турул, които назначи за министри в новото си правителство. Той се аргументира, че те настояват да заемат постовете си, за да изпълняват своите задължения. Тора посети днес свои арестувани съратници в три затвора в Мадрид.