"Обръщам се към всички хора с демократични възгледи и европейска и атлантическа ценностна принадлежност в ГЕРБ - моля ви, заемете достойна позиция по повод на поредния опит на правителството на ГЕРБ да пробута на България АЕЦ "Белене"! Познавам много достойни и свободомислещи хора, симпатизиращи или членуващи в ГЕРБ - вашето място не е до Румен Петков и радетелите за "Големия шлем" на площада пред Министерския съвет. Вашето място е на протеста СРЕЩУ решението да се строи АЕЦ "Белене", срещу опитите да се съживява един от най-големите корупционни проекти в най-новата история на България. Вашите лидери от ГЕРБ се наредиха до "Позитано" и АБВ - по-точно, извикаха ги на помощ срещу хората, които защитават националния интерес срещу възобновяването на корупционната яма АЕЦ "Белене". Не следвайте вашите лидери, уважавайте свободата си  и действайте по съвест! Вашето място е на протеста СРЕЩУ АЕЦ "Белене".

Това написа във фейсбук политологът Огнян Минчев.

Призивът на Минчев е по повод насроченият за довечера протест срещу рестарта на АЕЦ "БЕлене", обявен наскоро от правителството. Той ще бъде в София пред сградата на Министерски съвет в 18,30 ч. Протестът се организира от "Демократична България". Подобни протести се очакват и в други градове.

Вчера се разбра, че от Столичната община и СДВР искат от организаторите да променят часа или мястото на събитието, обявено още миналия четвъртък. Причината - според регистрите на общината от АБВ са заявили по рано от "Демократична България" проява на същото място в същия час - само че в подкрепа на АЕЦ "Белене" и действията на правителството на ГЕРБ за възобновяване на проекта. 

Събитието на АБВ до късно снощи беше "фантом" - не беше обявено публично нито в медиите, нито в социалните мрежи, нито дори в сайта на партията, която го организира - в случай, че нейни симпатизанти биха се присъединили. Обявлението в интернет страницата на партията, която вече се оглавява от бившия вътрешен министър и бивш виден социалист Румен Петков, се появи снощи след 21 ч. 

Според закона за събранията и митингите и общинските наредби - ако общината ще забранява нечий протест, това трябва да бъде съобщено на организатора  поне 24 часа преди началния час на събитието. От "Демократична България" са категорични, че такова писмо от столичната кметица Йорданка Фандъкова не е постъпило до 18,30 ч вчера. Затова са категорични, че няма да местят часа и мястото на демонстрацията срещу "Белене".

 

"Демократична България призовава българските граждани, всички партии от демократичната общност и граждански организации на национален протест на 22.05.2018 г. /вторник/ от 18:30 ч. пред Министерски съвет, за да спрем рестарта на корупционен проект АЕЦ „Белене”. 

Протестът се разраства:

Онези от вас, които не могат в София, могат да отидат на протеста във Варна. Отново вторник от 18:30 ч. на пл. Независимост.

Също така ще има и протест на същия ден, в същия час на площад "Свобода" в Русе. 

Възобновяването на този опасен, икономически несъстоятелен, технологично остарял проект, е пагубен за българските геополитически, финансови и екологични интереси.

Това е завой към Кремъл и рестарт на краденето. 

АЕЦ „Белене” е измама спрямо българските избиратели и представлява драстично отклонение от европейския път и опит енергийната зависимост на България от Русия да бъде невъзможна за преодоляване през следващите десетилетия.

С действията си Борисов излъга своите избиратели, доказа че играе двойна игра в българската политика, скрепяваща управляващата коалиция и доказва задкулисни отношения с виновните за прахосването и кражбата на милиарди левове, като реално изпълнява предизборните обещания на БСП.

Оставка на лъжеца Борисов!"

Това заявяват организаторите на протеста във фейсбук.