В очите на Бойко Борисов се четели омерзение и обида - видими за околните. Нито той, нито Корнелия Нинова можели дни наред от предизборната кампания да изпълняват нормалните си функции, а притеснени фенове на БСП се обаждали в централата на "Позитано" да питат как Нинова ще управлява някой ден, ако е наистина диктатор....

Това стана ясно днес на първото заседание по прословутото дело "2 в 1", където и двамата лидери са и ищец, и ответник за непозволено увреждане. В рамките на един и същ процес Борисов съди Нинова за изказването ѝ пред Нова тв, че "Крадецът вика: Дръжте крадеца", а Нинова съди Борисов за това, че говорил за "г-жа Лъжа", в която тя се разпознала, че я нарекъл "диктатор" и твърдял, че е била деен член на СДС.

"Видях омерзението и обидата в неговите очи - каза днес пред съда Десислава Замфирова, съветник, която работи възможно най-близо с министър-председателя. - Все пак работя с него от години и знам кога... В този случай беше изключително омерзен и обиден, повтори отново съветничката."

Почти целия ден в офиса на ПП ГЕРБ, където прекарал Борисов, само това се коментирало (става въпрос за изказване от 24 март м. г. в "паузата" между правителствата му, когато той е само лидер на ГЕРБ, б.р.).

Мъчителното състояние продължавало и продължавало...

"И през цялото време виждах омерзението и тази обида - каза Замфирова за трети път. - Така съм разположена - бюрото ми, - че който и да разговаря – влизам, излизам и чувам всичко това и го виждам."

И тя, и другият свидетел - Никола Николов от пресцентъра, бяха единодушни, че покрай това Борисов не е могъл да си изпълнява нормалните предизборни ангажименти.

"Според мен му повлия по време и на изборите - каза Николов.В следващите няколко дни постоянно си спомняше за този израз, постоянно го използваше – и пред други хора, не само лично пред мене. Дори на моменти се ядосваше заради това."

Очерта се картината на един неприятно изненадан човек, защото "Борисов всичко очаквал от Нинова" но чак такова нещо не очаквал - дори обикалял и казвал, че винаги е спорил с нея с числа, аргументи, имена и факти.

Много мъчителни и не по-леки мигове обаче изживяла и другата страна, стана ясно от днешното заседание. В полза на Нинова пък се явиха нейната медийна съветничка Бояна Бозаджиева и Асен Рангелов от политическия ѝ кабинет (човекът е 1939-и "набор" и стоеше с патерици, б.р.).

Той не постави под никакво съмнение, че говорейки на откриване на пречиствателна станция в Айтос за "Г-жа Лъжа", Борисов през цялото време е визирал именно Нинова. Адвокатите на действащия премиер обаче го питаха - чул ли е да ѝ казва името, от което се разбра, че май става въпрос повече за подразбиране.

Тук другата свидетелка Бояна Бозаджиева бе по-обстойна относно емоциите, разтърсили лидерката на БСП.

"В първия момент бе стъписана... Всеки човек, който е почтен и откровен, който се бори за доверието на хората чрез дейността си, е меко казано, стъписан."

И на нея - точно като и на Борисов - ѝ се отразило много зле в предизборната кампания - "периода, в който даваш всичко от себе си да спечелиш доверието на хората".

Това се усещало осезаемо на няколко събрания и срещи на БСП лидерката.

А когато в отговор на изказването ѝ кое ни отне демокрацията, Борисов я нарекъл "диктатор", хората дори звънели на "Позитано" да питат как така ще управлява, щом е диктатор. Техните симпатизанти също били "изключително чувствителни по темата с членство в друга партия", затова тя ги разубеждавала, че не е била в СДС. 

Нинова също била "изключително огорчена и разочарована". 

Съдия Невена Чеуз постанови другия път да разпитат бившата екоминистърка Ивелина Василева и да слушат техническа експертиза на записите.

След процеса адвокатът на Нинова - Георги Атанасов, каза, че смисълът от подобни дела е да дисциплинират политиците и те да си прегледат инструментариума от думи.