Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши днес Иран с "най-силните санкции в историята", ако не внесе "големи промени" в своя курс, предаде АП.

В реч във Вашингтон Помпео призова за сключване на ново споразумение за ядрената програма на Техеран, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от сделката, сключена през 2015 г. Администрацията на Тръмп предпочита това да е договор, който да бъде ратифициран от Конгреса на САЩ, отбеляза дипломат № 1 на Вашингтон.

Помпео загатна, че САЩ ще възстановят изцяло своите дипломатически и търговски отношения с Иран и ще му позволят достъп до нови технологии, ако новото споразумение ги удовлетвори. В същото време той постави на Ислямската репубика "12 основни условия".

Сред условията са:

• Спиране на обогатяването на уран;

• Осигуряване на неограничен достъп до всички обекти в цялата страна;

• Освобождаване на всички американски граждани;

• Прекратяване на подкрепата за шиитските бунтовниците хутити в Йемен;

• Изтегляне на всички ирански въоръжени сили от Сирия;

• Прекратяване на заплахите срещу Израел.

"Иран никога повече няма да има картбланш да доминира Близкия изток", заяви Помпео.

Той също така увери, че ще преследва иранските агенти и "машите им от "Хизбула" по цял свят, "за да ги смаже".

Според него ядреното споразумение от 2015 г. е било"губещо и това е имало огромни последици в Близкия изток:

"Откакто споразумението от 2015 г. влезе в сила, Иран напредна из целия Близък изток, а администрацията на Обама беше заложила на това, че Иран ще спре неправомерните си действия и ще спазва световните норми."

Тръмп се е оттеглил от сделката, защото тя не е гарантирала безопасността на американците от създаваните от Иран рискове. Споразумението поставило света в риск заради фаталните си недостатъци.

Майк Помпео предложи редица значителни потенциални отстъпки от САЩ за Иран, ако странатан се съгласи да извърши съществени промени. Той призова за ново, по-силно ядрено споразумение с Иран. Ако бъде постигнато споразумение, което удовлетворява администрацията на Тръмп, САЩ ще са склонни да отменят всички икономически санкции, увери държавният секретар. Освен това САЩ ще възстановят пълни дипломатически и търговски отношения с Иран и ще му позволят да получи достъп до най-модерни технологии.

САЩ дори биха подкрепили модернизацията на иранската икономика и биха ѝ помогнали да се върне в световната финансова система.

"Иран ще бъде принуден да направи избор - или да се бори икономиката му да не изпадне "на системи", или да продължи да изразходва ценни средства за борби зад граница. Той няма да има ресурсите да прави и двете", каза американският първи дипломат.

Иранският президент Хасан Рохани реагира на Помпео. САЩ не могат да решават за Иран, каза той.

"Кои сте вие, за да взимате решения за Иран и за света? Светът днес не приема Америка да решава за целия свят, тъй като страните са независими. Тази ера свърши отдавна. Ние ще продължим нашия път с подкрепата на нашия народ", заяви Рохани.

В туитър иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пък написа, че САЩ повтарят грешките от миналото спрямо Иран, предаде Ройтерс.

"Имитацията на дипломация на САЩ е до голяма степен връщане към стари навици, подвластна на заблуди и на провалили се политики, диктувана от покварен Специален

Интерес, тази политика повтаря същите погрешни избори и ще пожъне същите несгоди. Иран междувременно работи с партньорите си за намиране на решения след американското изтегляне от ядреното споразумение", написа дипломат № 1 в туитър.