"Законопроектът на трите големи политически формации съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията. Но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела. Това особено проличава от делегирането на повече права на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. Това обаче застрашава конституционно гарантираната свобода и автономност на вероизповеданията."

Това е част от становището на Висшия мюсюлмански съвет за проекта за промени в Закона за вероизповеданията, внесен с безпрецедентен консенсус от парламентарните водачи на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ.

Промените в закона предвиждат държавна субсидия за вероизповеданията на принцип подобен на този, по който се разпределят пари за политическите партии - според броя на хората, асоцииращи се с дадено вероизповедание. По начина, по който са написани текстовете обаче се оказва, че право на пари за заплати и капиталови разходи от държавния бюджет ще имат само Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание. Втората промяна засяга забрана за дарения от чужбина за вероизповеданията, особено за заплащане на свещенослужители. Трето - чужди граждани да нямат право да бъдат свещенослужители или служители в религиозни институции, като изключения ще могат да се допускат само след изрично разрешение от държавата и при определени условия, пише още в законопроекта.

 
Според Висшия мюсюлмански съвет "повод за тревога в законопроекта представляват текстове, позволяващи двусмислени тълкувания и своеволно приложение", макар да не са дадени конкретни примери какво се има предвид. От вероизповеданието допълват, че при разглеждане на този законопроект трябва  "да се спазва принципът на автономността на вероизповеданията, държавата да се отнася еднакво към всички вероизповедания и да бъдат премахнати двусмислените текстове."
 
"Мюсюлманският колективен орган призовава да не се изготвят законопроекти с презумпцията, че мюсюлманите са заплаха за националната сигурност на страната. Когато се правят закони и се дават свободи, те трябва да се базират на доверието, а не на механизми за контрол, съдържащи тоталитарни нотки.", пише още в резюмето от заседанието на вероизповеданието.
Очаква се до дни в Народното събрание да бъде внесено пространно становище по всички предложения и текстове на ГЕРБ, БСП и ДПС.
 
"Алтернативният" законопроект за промени в Закона за вероизповеданията, внесен от "патриотите" е заклеймен като "антиконституционен" и "тоталитален". Той предвижда също механизъм за държавна субсидия за вероизповеданията и забрана на чуждестранните дарения, но допълва редица други забрани, въвежда термини като "политизация на вероизповедание", настоява пред храмовете да има националния флаг, а проповедите да са само на български език. 

На заседанието си в петък Висшият мюсюлмански съвет, в който са участвали този път и членовете на Съвета на духовните водачи, който включва главните мюфтии и председателите на Висшия мюсюлмански съвет от годините на демократичния преход, както и членове  на Мюфтийския съвет, е отправена молитва за възтържествуване на правдата в палестинските земи.