Роман Абрамович трябва да докаже произхода на парите си, за да получи виза, пише британският вестник The Independent. Собственикът на "Челси" ще трябва да отвори счетоводните си книги и да докаже законността на средствата, които държи в Обединеното кралство, цитира вестника агенция "Фокус".

Милиардерът е засегнат от ограниченията, наложени върху олигарсите от правителството след инцидента със Сергей Скрипал. Сега  Абрамович, който според изданието подарил скоро на Владимир Путин яхта за 25 милиона лири, и още 700 супербогати руснаци, които притежават визи, трябва да докажат произхода на парите си.

Москва обвини британското правителство в подклаждане на антируска истерия и че се държи по “неприятелски и безпринципен начин“.

След публикациите за проблемите с визата на Роман Абрамович правителството обяви, че молбите за визи за богатите инвеститори ще бъдат обект на по-стриктно разглеждане.

Дали Роман Абрамович плаща цената за това, че е твърде близък до Владимир Путин, пита британският вестник The Guardian. Според изданието на въпроса защо Роман Абрамович изпитва трудности при подновяването на британската си виза има един отговор с две думи: Владимир Путин.

Според запознати неговата бизнес виза е изтекла миналия месец, а частният му боинг не е кацал на британска територия от 1 април. Все още не е ясно дали проблемите с визата му са временни, или се готви нещо постоянно, което де факто би било забрана за пребиваване.

Неговите официални представители казват, че процесът на издаване отнема по-дълго време. И в двата случая това показва нова по-твърда позиция на властите на Острова по отношение на руските граждани след инцидента с бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

По думите на покойния руски олигарх Борис Березовски Абрамович се радва на значително политическо влияние в Москва от втората половина на 90-те години и когато Владимир Путин е станал президент, Абрамович е изиграл ключова роля във формирането на тогавашното руско правителство.

Според изданието британските власти вземат предвид двойната роля на руските олигарси. От една страна, те са предприемачи, но от друга - са държавни емисари. От Олимпиадата в Сочи до Световното първенство по футбол това лято те изпълняват заявки на правителството – строят стадиони, спортни съоръжения, включително Кримския мост.