Екотаксата за автомобили на възраст над 10 години ще се увеличи с 15 на сто, а не по-драстично, каквито бяха първоначалните намерения на властта. 

Това стана ясно от думите на министъра на околната среда Нено Димов пред Нова тв. Електромобилите няма да плащат налога, а хибридите ще бъдат с облекчения. Очаква се новите такси да влязат в сила от догодина.

"Промяната, която се прави, е новите автомобили да бъдат с намалена екотакса. Електромобилите няма да плащат. За по-старите ще има увеличение, като то е в рамките на около 15%. Това е една от множеството мерки, които трябва да се предприемат в тази посока, и знак за намеренията на държавата", коментира министърът.

По думите на Нено Димов, ако предложените нови такси се приемат, ще бъдат обхванати и моторни превозни средства, за които сега не се плаща нищо.

Проектът за промени е публикуван в сайта на Министерството на околната среда и водите. В момента купувачите на коли на ток плащат 102 лева при регистрация. Идеята е до 2022 г. тази такса да не се дължи. За хибридите размерът на таксата зависи от възрастта на автомобила и варира между 124 и 227 лева. Новото предложение е сумата да е от 100 до 255 лева.

Както досега, екотаксите няма да зависят от това дали автомобилът е дизелов, бензинов или на газ, като определяща ще е единствено възрастта. За превозните средства до 5 години тя остава 194 лева.

Ако се приемат исканите от екоминистерството промени, то за превозните средства, произведени преди над 10 години, ще се плаща с 35 лева повече. За автомобилите на между пет и десет години ще се дължат 290 лева, или с 30 лева повече, отколкото сега.

Нено Димов заяви също, че подготвяните забрани за продажба на дизелови автомобили в Европа ще изкриви пазара и България ще започне активни действия за изработване на регламент за такива автомобили, което ще се случи след края на българското европредседателство.