104 бивши военни бяха осъдени на доживотен затвор за участие в проваления опит за преврат през 2016 г., съобщи Би Би Си, позовавайки се на вестник "Хюриет".

Съдът в Измир произнесе срещу 104 от общо 280 обвиняеми "утежнени доживотни присъди", което е най-тежкото възможно наказание според турското законодателство. Президентът Реждеп Тайип Ердоган неведнъж се е изказвал в подкрепа на връщането на смъртното наказание за организаторите на пуча през 2016 г., за което си навлече критики от Съвета на Европа.

Други 21 души получиха 20 години затвор за обида срещу президента, а 31 бяха осъдени на 10 години и шест месеца за "членство в терористична организация". Други 52-ма военни получиха по-малки присъди.

Над 250 души, повечето от които невъоръжени цивилни, бяха убити в нощта на 15 юли 2016 г., когато група военнослужещи опитаха да атакуват парламента и да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството обвинява за заговора мрежата на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, за организирането на проваления преврат. Гюлен, който живее в САЩ, отрича да е замесен и осъди пуча.

След опита за преврат властите задържаха 160 000 души и уволниха близо същия брой държавни служители като част от мащабна чистка. От тях повече от 50 000 души бяха обинени и се намират в затвора в очакване на съдебен процес.

Извънредното положение, въведено веднага след неуспешния пуч, е в сила и до днес.

Мащабът на чистката предизвика безпокойство у групи за защита на човешките права, както и сред западните съюзници на Турция, които се опасяват, че страната залита към авторитаризма.

Правителството се оправда, че мерките са необходими предвид степента на заплахите за сигурността, пред които е изправено.

Предизборна кампания зад решетките

Съпредседателят на прокюрдската Демократична партия на народите и кандидат за президент Селахаттин Демирташ пък остава в затвора. Турски съд отхвърли обжалването му на решението да остане в ареста.

Ако бъде признат за виновен, Демирташ ще получи до 142-годишна присъда. Той е в ареста вече от година и е обвинен във връзки с обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия. Демирташ и членовете на партията му отречат това.

Миналат седмица Надорднодемократическа партия поиска освобождаването му преди предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни. Съдът обаче отказа.

Бившият адвокат по човешките права е сред най-известните опозиционери в Турция и спечели гласове не само от кюрдското население на изборите през 2015 г.