"Бойко Борисов има една "вина" - толерира свободата на словото."

Това обявява Вежди Рашидов, бивш министър на културата в предишното правителство на Борисов и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии, пред в. "24 часа".

Рашидов се впуска в размишления за свободата на словото и за незавидните позициите на България в международните класации. (Последно в индекса на "Репортери без граници" България заемаше 111-а позиция).

Във версията на Рашидов проблемът с медийната свобода в България е добротата на премиера Борисов. Така една "шайка", "секта" от "умни и красиви" се развихрили.

"Неговото добро отношение даде възможност на едни хора да преминат границите, да развихрят слободията и да го нападнат", казва депутатът от ГЕРБ.

Според него "тази група хора деформират медийното пространство, като отнемат правото на свободно слово на всеки, който още носи свободата на думите"

Рашидов разяснява още как "едни и същи хора,  които, за да подронят авторитета на държавата, се появяват в най- важните за страната моменти, касаещи достойнството, авторитета и самочувствието на държавата "

Той даже дава и характеристика на тези хора - те са се превърнали по думите му "в секта", която имала "наглостта" по време на европредседателството да обвинява Борисов.

"Тази група от познати хора се явява в такива моменти и излиза на улицата, за да създаде форма на дестабилизиране и унижение на българската страна. Тези хора във времето се превърнаха заради личните си финансови интереси в “секта”, в група за натиск, особено по време на управление, в което пасиансът не им се подрежда.

Дори имаха наглостта по време на най-високия форум на европредседателството в София да обвинят премиера Борисов, че едва ли не е повод и причина в техните си класации България да е едва ли не на последните места по свобода на словото", казва Рашидов.

И продължава да развива "тезата си":

"Точно тези, които с какви ли не външни финансирания деморализират, деформират медийното пространство именно като отнемат правото на свободно слово на всеки, който все още носи свободата на думите, като все повече слугински изпълняваха поръчките на своите донори и скрити работодатели.

А именно шайката на един розовобузест олигарх с чужди пари и купени съвести проповядваха платен морал, като се обявяваха за “европейци”, умни, красиви и недостижими “журналисти”.

А всички останали достойни журналисти?! А журналистите с безспорни качества и морал, които служат на професията си достойно - те какво? Те какви са? Те не са ли европейци?

Благодарим за такъв тип морал. Най-малкото Прокопиевата агитка може да ни учи на морал."