Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви от парламентарната трибуна, че не е разпространявал информация за това, че водата в София е отровена, а е отправил призив към институциите да си свършат работата. Повод за изказването на Ерменков бе написаното от него във фейсбук през уикенда.

"Не съм целял създаването на паника. Винаги съм се придържал към убеждението си, че хората имат право да бъдат информирани", заяви Ерменков.

Той каза, че е получил запитвания от няколко души, които го питали дали разпространяващата се информация за водата в София е вярна. Същевременно Ерменков потърсил, но не не намерил информация от компетентните органи.

"Най-искрено моля да бъда извинен", каза Ерменков.

С тези думи той се обърна към гражданите, на които е причинил притеснения. И заяви, че няма да се крие зад депутатския си имунитет, ако прокуратурата му го поиска, за да го разследва.

Преди това думата взе Тома Биков (ГЕРБ). Той заяви, че написаното от Ерменков, който е народен представител, е превърнало една фалшива новина в провокация.

"Когато една лъжлива информация се разпространява от лъжливи медии - това би могло да е нарече фашлшива новина. Но когато народен представител спекулира - това граничи с нарушаване на националната сигурност. Когато подриваш доверието в институциите на базово ниво, когато става въпрос за живота и здравето на хората, ти саботираш основите на държавността", заяви Биков.

И посочи, че в момента водата в София е на 6-о място по качество в цяла Европа. Биков отново призова БСП да поиска оставката на Ерменков, за да се разграничи партията от неговите действия.

"Депутати от ГЕРБ доста често подават оставка за много по-малки провинения. При нас всеки носи лична, персонална отговорност", каза още Биков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че Ерменков няма да бъде изключен от парламентарната група или да му се иска оставката като народен представител. Тя обаче призна, че той е представил информацията по неправилен начин.

"Така не се прави. Начинът, по който Таско Ерменков е представил информацията, за нас е неправилен. Това не е основание, разбира се, той да бъде изключен от групата или да напуска парламента, но е достатъчно основание да поднесе извинение на софиянци, които са се почувствали засегнати или заплашени по някакъв начин", коментира Нинова.